Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИГАТА „ФИЛОСОФЪТ” НА ПРОФ. ПЕТКО ГАНЧЕВ

На 17. 11/петък/ 2017г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен беше представена книгата на проф. Петко Ганчев „Философът”.

Петко Димитров Ганчев е професор, доктор на философските и доктор на политологичните науки. Роден е на 18.10.1941г. в с. Староселци, Плевенска област. Завършил е Философия и история в Софийския университет”Св.Климент Охридски”. От месец септември 1966 г. до месец август 1967 г. е директор на основното училище в с. Скобелево, Сливенска област. От 1968г. се ориентира към научна кариера. Работил е основно в БАН - в Института за философски изследвания и в Института за съвременни социални теории. Чете лекции в редица университети в България и чужбина в областта на философията на историята, философията на икономиката, футурологията, социалната екология, геополитиката, теорията на международните отношения, глобалистиката. Автор е на повече от 40 монографии, а така също и на над 500 научни и научно-популярни труда.

Народен представител е в 39-то Народно събрание на Република България /2001-2005г./. От 25 април 2005 г. до 31 май 2009 г. е Извънреден и Пълномощен посланик на Република България в Република Беларус.

С активната си дипломатическа дейност допринася много за издигане на авторитета на България в Беларус и за развитие на нови по-високи нива на многостранните отношения между двете държави.

Понастоящем е Председател на Геополитически център Евразия - София и Зам. председател на Научния съвет на Международния научен фонд - София.

Член е на Съюза на писателите на Беларус и на Съюза на българските писатели.

Наскоро излезе от печат романът на П.Ганчев „Философът”. За него авторът споделя: „Романът “Философът” е 41-та ми голяма книга... Състои се от две части. Първата “Действие и мисъл” (Хроника) и втората ”Мисъл и действие”. В първата част доминира историчността, движението и съдбата на някои от главните герои в нашата история от 1815 г. насам. Втората е повече философска. Тя е размисли за човека, за душата, за самотата на човека, за любовта, за смъртта, за ролята на словото в нашия живот и каква е връзката между религията, науката и философията в търсенето на същността, освобождението на човека и неговата мисия. Заключителната глава е “Защо само преживян като “Университет за безсмъртие”, което ни слива с вечността, нашият живот постига смисъла заложен в него?”...Читателите могат да получат формална, бегла представа за темите и духа на този роман от съдържанието, но истинската му енергия и послания могат да се постигнат само след като той бъде прочетен.”

Представянето на романа „Философът” се осъществява със съдействието на ръководството на „Дом на дружбата” и Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД - Сливен.

Начало страница