Начало

СЛИВЕНСКО УЧАСТИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ХУМОРА ЗА ДЕЦА В ГР.ЛАЗАРЕВАЦ /СЪРБИЯ/

 

От 17 до 21 септември, в гр. Лазаревац/Сърбия/, се проведе XIX  Фестивал на хумора деца. По покана на г-жа Радмила Булатович – директор на фестивала, в неговата програма взе участие и Росица Петрова - директор на Сливенската регионална библиотека. Пред многобройните гости – писатели, издатели, библиотечни специалисти от различни сръбски градове и от съседни страни, Росица Петрова представи двуезичната антология /на бълг. и сръбски език/ “Бисери отронени – любими детски стихове от любими български поетеси”, издадена в рамките на IX Национален фестивал на детската книга с финансовата подкрепа на Министерството на културата. В представянето взе участие и Душан Джурджев – директор на Международния фестивал “Змеjeве дечe игре”/Нови Сад/. Над 40 екземпляра от антологията бяха дарени на големи сръбски библиотеки от страната.

При голям интерес премина и мултимедийната презентация на Националния фестивал на детската книга включена в следващия ден на фестивалната програма. Пред участниците в срещата свои впечатления от гостуванията си в Сливен в рамките на фестивала споделиха поетесата Елизабета Георгиева /Димитровград, Сърбия/ и Саша Лукович /Директор на детската библиотека в гр.Ниш, Сърбия/.

Отправени бяха и предложения за сътрудничество и бяха обменени идеи за участие на сръбски творци и библиотечни специалисти в програмата на X Национален фестивал на детската книга/Сливен,2008/.