Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ-СЛИВЕН ПОЛУЧИ  ПРЕСТИЖНАТА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ХРИСТО Г. ДАНОВ - 2023 В КАТЕГОРИЯ БИБЛИОТЕЧНО ДЕЛО

 

На 16.06.20223г., на официална церемония в къщата музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив бяха връчени Националните награди Христо Г. Данов за 2023г. в категориите: Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура, Българско издателство, Автор на българска художествена литература, Преводач на художествена литература, Автор в областта на хуманитаристиката, Автор на издание за деца, Художник или дизайн и оформление на книга и Библиотечно дело.

Националната награда Христо Г. Данов" е учредена през 1999г. от Министерството на културата и община Пловдив. Присъжда се всяка година за принос в националната книжовна култура.

Гости на събитието бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, зам.-министърът на културата Виктор Стоянов, зам.-кметът на община Пловдив Пламен Панов, членовете на Националното жури за определяне носителите на наградата в отделните категории, както и автори, преводачи, издатели, илюстратори, библиотечни специалисти, граждани.

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на писателя Георги Господинов, който тази година, заедно с преводача Анджела Родел, спечели и Международната награда Букър. 

Наградата Христо Г. Данов за Библиотечно дело бе присъдена на Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен. Д.н. Силва Хачерян, директор на дирекция Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности в МК и член на националното жури връчи наградата на директора на библиотеката д-р Росица Петрова-Василева като изтъкна приноса на библиотеката за организирането и провеждането на уникалния Национален фестивал на детската книга, който пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и вече двадесет и пет години го поддържа и развива чрез многобройни инициативи.

Носителите на наградата в другите категории са: в категория Българско издателство - ИК Фама; в категория Автор на българска художествена литература - Николай Терзийски, за книгата Звезди под клепачите/ИК Жанет 45/; в категория Преводач на художествена литература - Кирил Кадийски, за превод на книгата Ад/Данте Алигиери/, издание на ИК Колибри; в категория Автор в областта на хуманитаристиката - проф. Боянка Арнаудова, за книгата Златният век на българската опера; в категория Автор на издание за деца - Юлия Спиридонова, за книгата Сянката на Щуреца/ИККръгозор/; а в категория Художник или дизайн и оформление на книга - Тоня Горанова, художник и автор на книгата Роди се Младенец /ИК Колибри/. 

Начало страница