Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИ СЕДМИЦАТА НА ЛЮБОВТА

 

От  10 до 16 февруари 2021г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен се проведе станалата вече традиционна Седмица на любовта, посветена на празника на всички влюбени - Св. Валентин и на най-красивото и възвишено чувство - онази невидима сила, която ни кара да проявяваме най-доброто от себе си, стопля сърцата и душите ни, преобразява ни и ни кара да вършим чудеса.

В програмата на Седмицата на любовта бяха включени: презентации и дискусии за тийнейджъри на тема: „На крилете на вдъхновението любов”; изложба, проследяваща историята на картичките „валентинки”; анкета „Какво е за вас любовта?”. 

Въпреки ограниченията свързани с противоепидемичните мерки, над 250 ученици от ПГТО „Добри Желязков“, ГПЗЕ „Захари Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов”,  Спортно училище „Д. Рохов” и др. посетиха по график проявите от програмата. Те проследиха с интерес презентацията „На крилете на вдъхновението любов”, представяща историята на празника Св. Валентин и традицията да се подаряват картички „валентинки”, както и любовните истории на исторически личности и на световноизвестни художници, поети, писатели, певци, музиканти  и др. 

Във фоайето на библиотеката бе уредена и изложба, представяща историята на картичките „валентинки” с образци от 19 и 20 век, както и ръчно изработени картички, които днес влюбените си подаряват.

Тийнейджърите - участници в проявите от Седмицата на любовта се включваха и в анонимна анкета „Какво е за вас любовта?” В отговорите си те споделят, че: любов е да подадеш ръка, да подариш надежда, да дариш усмивка; любовта е доверие и споделяне; любов е да прощаваш на този, който те е наранил и оскърбил. Много от анкетираните определят любовта като най-красивото чувство на света, което осмисля живота на човека; тя е най-силната и приятна емоция; изпълва сърцето с радост и щастие; любовта е навсякъде около нас, трябва само да имаме сетива, за я почувстваме и когато я открием само тогава животът ни придобива смисъл.

Всички ученици, посетили проявите от програмата на Седмицата на любовта, получиха  като дар свитък с прекрасно стихотворение. В навечерието на 14 февруари, библиотеката  зарадва с любовни стихове и останалите свои читатели.

За организаторите на Седмицата на любовта, от РБ “Сава Доброплодни“, остава удовлетворението от оценката за проявата: „много вълнуващо“, „беше любопитно и интересно“, „изненадващо приятно“, „много поучително” – такива са впечатленията на участниците в тях, както и желанието им отново да се върнат в библиотеката  по повод на други събития.

Начало страница