Начало

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен бе открит модерен дигитален център

На 16 декември 2013г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен официално бе открит дигитален център. Гости на събитието бяха Красимир Христов – регионален мениджър на програма „Глобални библиотеки – България”, Десислава Танева-депутат от ПГ на ГЕРБ, Иван Славов – заместник кмет на община Сливен, журналисти, студенти от проект „Студентски практики” по ОП”Развитие на човешките ресурси”, библиотекари.

Дигиталният център е оборудван със средства от проект по програма „Глобални библиотеки – България”  и собствени приходи на библиотеката и включва специализиран скенер за книги – „е-Scan tm Agate Ä3+, специализирани скенери А3 модели Brother MFS J6510DW и  Mustek A3 2400Pro,  скенери А4.

Директорът на библиотеката, Росица Петрова – Василева, представи пред гостите презентация на тема „Опазване на книжовното културно наследство в РБ”Сава Доброплодни”-състояние и перспективи”. В нея тя представи основните цели на дигитализацията свързани с опазването на книжовното културно наследство заложени в Националната стратегия и програма за опазване на книжовното наследство в българските библиотеки и осигуряване на достъп до него и в Закона за културното наследство. Представени бяха и обектите на книжовното културно наследство подлежащи на дигитализация:  Ръкописни книги, Старопечатни книги /1806-1878/,  Продължаващи издания/ 1844-1878 /(списания, вестници), Продължаващи издания 1878-1944(списания, вестници), Архивни документи, снимки, портрети и пощенски картички,  Други ценни колекции - книги с автографи, лични колекции на общественици и др. Специално място бе отделено на два основни приоритета на Регионална библиотека «Сава Доброплодни» свързани с реализиране на Националната стратегия и програма за опазване на книжовното културно наследство в библиотеките и осигуряване на достъп до него: Приоритет 1.Дигитализиране на книжовното наследство, чрез създаване на дигитално съдържание, трайно архивиране на дигиталните обекти и национално и международно електронно представяне и Приоритет 2. Развитие на човешки капитал - гарант за изпълнение на програмата чрез осигуряване на необходимия брой квалифицирани специалисти по консервация и реставрация; по идентифициране и библиографиране на различните видове книжовни паметници; по дигитализация и управление на тези дейности. Представени бяха параметрите на оборудването и обособените работни места в библиотеката, както и постигнатите резултати в областта на дигитализацията . Специално място бе отделено на участието на библиотеката като партньор по проект «Студентски практики» на ОП «Развитие на човешките ресурси». Регионална библиотека «Сава Доброплодни» има сключени договори с Технически университет – София, Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии и Инженерно-педагогическия факултет –Сливен. По обявената позициия Сътрудник  дигитализация и дигитални библиотеки са се включили 15 студенти от ТУ-София и от ИПФ-Сливен. Студентската практика по позицията  стартира в РБ «С. Доброплодни» на 2 декември 2013г. За нуждите на обучението са обособени  работни места с подходяща компютърна техника и периферия за дигитализация. Предвидени са практически упражнения и консултации за работа с техническите средства. В края на практиката се очаква да бъдат дигитализирани над 150 ценни издания включени в програмата за дигитализация на РБ «Сава Доброплодни», а студентите да придобият квалификация за специалисти по дигитализация и дигитални библиотеки.

В заключение Р.Петрова-Василева посочи, че изграждането на дигитален център в РБ “Сава Доброплодни“-Сливен е първа стъпка към реализиране на кооперирани проекти с и архивни, музейни институции и читалища за опазване на книжовното културно наследство на територията на Сливенски регион.

Регионалният мениджър на програма „Глобални библиотеки –България” изтъкна иновативните достойнства на проекта на РБ”Сава Доброплодни”-Сливен за изграждане на дигитален център като основание той да получи финансова подкрепа от програмата и подчерта, че една от най-важните задачи на съвременните библиотеки е дигитализацията и представянето на все по-голям обем информация в електронен формат.

След презентацията гостите се запознаха с възможностите на специализираната техника и разгледаха обособените работни места за дигитализация.

Начало страница