Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКАСАВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИГАТА НА ГЕОРГИ КОКЕРОВ СТЕФАН СТАМБОЛОВ. СЪЗДАТЕЛЯТ НА МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ

 

На 15 март /вторник/ 2016 г., от 17:00 ч., в Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен беше представена книгата на доц. д-р Георги Кокеров  Стефан Стамболов. Създателят на модерна България посветена на 120г. от смъртта  на бележития български държавник положил основите на икономическия и културния подем на България след Съединението /1885/.

         Стефан Стамболов /1854-1895/ е един от най ярките строители на Съвременна България. Животът му е част от историята на България. Стамболов е хъш, революционер, апостол, организатор и ръководител на две въстания, журналист и поет. Борбата за национално освобождение е неговата стихия. След Освобождението е общественик, политик, държавник, борец за утвърждаване на свободата, демокрацията и прогреса в България.

Книгата Стефан Стамболов. Създателят на модерна България е плод на дългогодишни проучвания на Георги Кокеров и проследява  детството и юношеството на Ст.Стамболов, революционната му дейност, политическите му възгледи, дейността му като регент и министър-председател, творческата му дейност,  неговата гибел. Тя е приносна за изясняване на  постиженията на Стефан Стамболов като дипломат и държавник и борбата му за утвърждаване на самостоятелен път на развитие на българската държава незаслужено подценявани поради политическата конюнтура през последните 50 - 60 години. Ценно приложение към книгата са подробните биографични бележки за личностите споменати в книгата и имащи отношение към дейността на Стамболов.

Доц. д-р Георги Кокеров e завършил Военна академия в Санкт Петербург Русия със специалност Радиокомуникации. Хабилитиран е за доцент по научна специалност Комуникационни мрежи и системи. Работил е като преподавател във ВВОВУ "Васил Левски" (1973-75, 1978-89, 1996-2001) - доцент по комуникационни мрежи и системи, доцент и началник научен отдел във ВТУ "Тодор Каблешков" (1989-94), хоноруван доцент във ВМЕИ - Габрово (1998 - 2007), редовен доцент в катедра Електротехника, електроника и автоматика" на Технически университет София, ИПФ - Сливен (2002 -2009). Член е на Съюза на учените в България. Има повече от 70 научни публикации, 18 рационализации, 16 учебника (6 от които в съавторство).

Интересите на Г.Кокеров към бележити личности и събития от българската история датират отдавна. Той е един от съставителите, редактор и автор на много статии в Съвременна българска енциклопедия излязла в периода 1993 - 1995г. Съавтор е и на изследването Кадрафил върхът на безсмъртието    посветено на дългогодишния спор за гроба на Хаджи Димитър.  Съучредител е на Сдружението на литературните дейци "Света гора" в гр. Велико Търново.

 Книгата Стефан Стамболов. Създателят на модерна България бе представена от проф. д-р Пламен Павлов.

Начало страница