Начало

КНИГАТА „СЛУЧАЯТ „ВАНГА” БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” - СЛИВЕН

            Новият литературен сезон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” беше открит на 15.01.2014г.от 17.00ч. с представяне на книгата на Николай Стоянов „Случаят „Ванга”.

            Николай Стоянов е роден в гр.Карлово. Работил е в литературната редакция на Българското национално радио, в Студия за игрални филми „Бояна”. Бил е зам.главен редактор на списание „Пламък” и първият главен редактор на българското издание на авторитетния френски вестник „Le Mond Diplomatique”. Автор е на петнадесет книги с проза – разкази,  новели, роман, есета.и на множество радиопиеси. По негови сценарии са заснети четири телевизионни филма. Превел е от френски език творби на Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж – Оливие Шаторейно и др.Негови книги са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония. Основател и председател е на международната фондация „Балканика”. Носител е на наградите -  Вазова награда за литература, Европейска награда за поетична проза, както и на наградата „Париж - Европа”, присъдена му през 2005 г. от общината на Париж за принос към културата на Обединена Европа.

            Писателят Николай Стоянов е родственик на петричката пророчица и в книгата си е събрал спомени за нея от дете, както и истории, които се предават от поколение на поколение във фамилията. Освен за Ванга, авторът разказва много и за времето, в което е живяла тя, за емблематични личности и събития, белязали тези години, за взаимоотношенията ѝ с властта и тайните служби, за научните експерименти, които приживе са се провеждали с пророчицата, въпреки че подобни се отричат до днес, за други феномени около нея, както и за сеансите, които тя е провеждала за контакт с отвъдното. За разлика от повечето издания у нас, посветени на Ванга, насочени по-скоро към сензацията с журналистически привкус, книгата на Николай Стоянов  е преди всичко една лична история за нея, пречупена през писателския поглед.

            Историите в „Случаят „Ванга“ не са само спомени. Авторът разглежда Ванга не само като феномен и човек, но като истински „случай“, за който, въпреки че се знае много, все още има повече неизвестни: „Ванга беше и продължава да е световно събитие. Изключение от правилата.Трябвало е да се появи – за да помага и ни предпазва от нашите несъвършенства“, споделя Николай Стоянов. Той търси обяснения за двойнствения живот на Вангелия, ежедневните ѝ и мъчителни превъплъщения от реалното в непознатото, сложните ѝ взаимоотношения с властващите и службите, огромната самота и болката на тази, която помагаше на другите, но не можеше да помогне на себе си.

            В представянето взе участие и литературният критик Димитър Бечев.

Начало страница