Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИ СЕДМИЦАТА НА ЛЮБОВТА

От 8 до 14 февруари 2023г., за десета поредна година, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен се проведе Седмица на любовта, посветена на празника на влюбените - Св. Валентин, и на най-красивото и възвишено чувство – онази невидима сила, която ни кара да проявяваме най-доброто от себе си, стопля сърцата и душите ни, преобразява ни и ни кара да вършим чудеса.  

В програмата на Седмицата на любовта бяха включени: презентации за тийнейджъри на тема: „На крилете на любовта с най-популярните любовни романи“; презентации за историята на празника „Св. Валентин“ и творчески работилници за изработване на картички „валентинки”; дискусия на тема: „Единствената сила в света, която не познава страха, е любовта“, анкета „Какво е любов?”, томбола с  любовни стихове и изложба на ръчно изработени картички „валентинки“, посветени на празника.

Над 800 ученици от различни сливенски училища  посетиха по график проявите от програмата.  Сред най-активните бяха тийнейджърите от ППМГ „Добри Чинтулов”, ХГ „Дамян Дамянов”, ГПЗЕ “Захарий Стоянов“, ГПХТ “Акад.Неделчо Неделчев“, ПГМ“Проф. Димитър Табаков“ и СПГСГ“Арх.Георги Козаров“. Те проследиха презентациите „На крилете на любовта с най-популярните любовни романи“ като се запознаха с най-четените „вечни“ романи на български и световноизвестни творци вдъхновени и посветени на най-великото чувство /“Гордост и предразсъдъци“ на Дж.Остин, „Брулени Хълмове“ на Емили Бронте, „Джейн Еър“ на Шарлот Бронте, „Ана Каренина“ на Лев Толстой, „Великият Гетсби“ на Франсис Скот Фицджерал, „Птиците умират сами“ на Колин Макхълоу, „Отнесени от вихъра“ на М.Мичъл, „Любов по време на холера“ на Габриел Г.Маркес, „Майстора и Маргарита“ на М.Булгаков, „Тетрадката“ на Никълас Спаркс, „Здрач“ на Стефани Майър, „Осъдени души“ и „Тютюн“ на Димитър Димов, „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев, „Бариерата“ на Павел Вежинов, „Сърце“ на Виктория Бешлийска и др./ Презентацията включваше историята на написване на всяко от включените заглавия, кратка анотация, любопитни факти, информация за екранизации и театрални постановки, богат снимков материал, емблематични мелодии от филмираните заглавия.

Ученици от 5-7 клас от IV ОУ “Димитър Петров“, XII ОУ “Елисавета Багряна“ и ПМГ “Добри Чинтулов“ бяха най-активните участници в организираните 10 творчески работилници за изработване на картички „валентинки”, като в началото на всяка от тях се запознаваха с историята на празника „Св. Валентин“ и с образци на картичките от 19 и 20 век, както и с мотиви от съвременни ръчно изработени картички.

На 14 февруари, при голям интерес, се състоя дискусия на тема: „Единствената сила в света, която не познава страха, е любовта“ - с участието на над 45 дванадесетокласници от ПМГ “Добри Чинтулов“ и Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“. Повече от час младите хора споделяха какво е за тях любовта, опитаха се да дадат свое обяснение за уникалното изпепеляващо, но и съграждащо чувство, което просто идва и преобръща целия ти свят, дава ти сили и смелост. За публиката беше много интересен споделеният личен опит на участниците в дискусията за преодоляване на страха в името на любовта, както и аргументирането на тезите с примери за любовни истории от световната литература.

Тийнейджърите - участници в проявите от Седмицата на любовта се включваха и в анонимна анкета „Какво е любов?”. Отговорите в анкетата варират от дълбоко разочарование и отричане на любовта до определянето й като истинско вдъхновение. Много от анкетираните определят любовта като най-красивото чувство на света, което осмисля живота на човека; тя е най-силната и приятна емоция; изпълва сърцето с радост и щастие; любовта е навсякъде около нас, трябва само да имаме сетива, за да я почувстваме и когато я открием само тогава животът ни придобива смисъл.

Всички ученици, посетили проявите от програмата на Седмицата на любовта, получиха  като дар ръчно изработена картичка „валентинка“ или свитък с прекрасно  стихотворение посветено на любовта. На 14 февруари, с дар - любовни стихове, библиотеката зарадва и всички свои читатели.

За организаторите на Седмицата на любовта от РБ “Сава Доброплодни“ остава удовлетворението от оценката за проявите включени в нея: „беше любопитно и интересно“, „изненадващо приятно“, „вълнуващо”, „полезно“, „имах шанса да споделя какво мисля за любовта“  – такива са част от впечатленията на участниците в тях, както и желанието им отново да се върнат в библиотеката  по повод и на други събития.

Начало страница