Начало

ПРИКЛЮЧИ СЕДМИЦАТА ПОСВЕТЕНА НА ЛЮБОВТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ”САВА ДОБРОПЛОДНИ”

От 11 до 15 февруари 2019г., по предварително уточнен график, над 700 ученици от ПМГ „Д.Чинтулов”, ГПЗЕ „Захари Стоянов”, ХГ „Дамян Дамянов”, ПГИ „Проф.Д.Табаков”, НХГ„Д.Добрович”, Спортно училище „Д.Рохов” и др. посетиха  проявите от програмата на Седмицата на любовта, организирана от РБ”Сава Доброплодни”. Пред младата и емоционална публика организаторите представяха презентация разкриваща непознати моменти от живота и творчеството на световноизвестни художници, поети, писатели, музиканти, учени като Огюст Роден, Амадео Модилиани, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Лудвиг ван Бетховен, Джон Ленън, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Александър Пушкин, Мария Кюри, Симеон Радев, Христо Явашев /Кристо/, Невена Коканова и др. вдъхновени от любовта. На фона на прекрасна музика звучаха български и световни литературни шедьоври вдъхновени и посветени на най-възвишеното човешко чувство.

Интерес предизвика и изложбата с ръчно изработени картички „валентинки”, които си подаряват влюбените на св.Валентин и представените малко известни моменти свързани с тази традиция.

За учениците беше подготвена и анкета „Какво е за вас любовта?”. На този въпрос в края на срещите отговаряха с много настроение и усмивки всички присъстващи. Отговорите в анкетата варираха от дълбоко разочарование „Любовта е гадна. Не я харесвам. Тя е болка и страдание.”, през откровението „Още съм млад, за да знам” до  „За мен любовта е най-хубавата приказка на живота и началото на всичко добро в света.” Но радостното е, че за повечето млади хора „Любовта е вдъхновение” и „ Любовта е връзката, която държи семейството и приятелите заедно. Нещото, което ни обединява и което ни прави щастливи”. За тийнейджърка на 16 г. любовта е магия: „Ще опиша това чувство така: осем букви се търкалят нежно в моята глава. Ако ме питаш как се чувствам, ще направя това. С големи букви ще напиша вън на синьото небе „Обичам те!”. О като очите бистри, дето всяка нощ сънувам. Б като брадичката, която обичам да целувам. И като искрата, която пари между нас. Ч като чара, който ме кара да изпадам в транс. А като ангелче, мое момче. М като мислите в мойта глава. Т като тръпката, която изпитвам със теб. Е като емоцията, която чувствам със теб.” В отговорите си тийнейджърите са искрени, развълнувани, зрели в своите разсъждения. Някои от тях – изпълнени със съмнения, а други вече наранени. За щастие –  влюбени!

Всички ученици посетили библиотеката в „Седмицата на любовта” получиха   като дар свитък с прекрасно стихотворение.

На 14 февруари, с любовни стихове, библиотеката зарадва и всички свои читатели.

За организаторите на „Седмицата на любовта” от РБ “Сава Доброплодни“ остава удовлетворението от оценката за проявите: „много вълнуващо, впечатляващо“, „беше любопитно и интересно“, „изненадващо приятно“ – такива са впечатленията на участниците в тях, както и желанието им отново да се върнат в библиотеката и да преживеят незабравими мигове при съприкосновението с шедьоври на литературата и изкуствата и по други теми.

Начало страница