Начало

ПРИКЛЮЧИХА ЛИТЕРАТУРНИТЕ СРЕЩИ ПОД НАДСЛОВ „ЛЮБОВТА Е ВДЪХНОВЕНИЕ” В РБ ”САВА ДОБРОПЛОДНИ” - СЛИВЕН

     При неочаквано голям интерес преминаха организираните на 12 и 15 февруари 2016г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“,литературни срещи под надслов „Любовта е вдъхновение“, посветени на Деня на влюбените Св. Валентин. В тях се включиха над 280 ученици от различни класове на НХГ „Димитър Добрович”, ХГ „Дамян Дамянов”, ГПЗЕ „Захарий Стоянов” и ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков”.

Замислени като провокация за осмисляне на празника Св.Валентин, който се счита за привнесен в България, срещите предизвикаха интереса на младите хора и желанието им  да разговарят защо обичат празника и какво е за тях любовта, да се опитат да дадат обяснение за уникалното изпепеляващо, но и съграждащо чувство, съчетаващо копнеж, емоция, наслада, отдаденост, което просто идва и преобръща целия ти свят.

С презентация на срещите в библиотеката бяха представени произведения на световноизвестни художници, поети, писатели вдъхновени от любовта. Интерес предизвикаха любовните истории на Огюст Роден и Камий Клодел, Амадео Модилиани и Жана Ебютерн, Пабло Пикасо и многобройните му музи, Салвадор Дали и Гала, Яворов и Лора, Пенчо Славейков и Мара Белчева и класацията на най-известните любовни двойки на всички времена, както и класацията на най-ярките любовни истории на всички времена.

Прозвучаха популярни стихове от световната и българска поезия - тези на Яворов, Хр. Фотев, Шели, Шекспир и др., посветени на най-истинското и вечно чувство, на което са способни само хората, на фона на прекрасната музика на Клайдерман. Анотирани бяха и  най-известните световни и български литературни шедьоври вдъхновени и посветени на любовта.

За участниците в срещите бяха много интересни и неподправените и искрени отговори на въпроса „Какво е любов?” даден от деца на възраст 4-8 г. На този въпрос в края на срещите отговаряха с много настроение и усмивки и те самите. Отговорите в анкетата варираха от дълбоко разочарование: „Любовта е гадна. Не я харесвам. Тя е болка и страдание.”, през откровението „Още съм млад, за да знам” до практичното наблюдение: „Любовта е химическа реакция. Тя е силна връзка между приятели, любовници и домашни животни.”. Но радостното е, че за повечето млади хора „Любовта е вдъхновение, което ми помага да пиша и понякога да рисувам“ и „ Любовта е връзката, която държи семейството и приятелите заедно. Нещото, което ни обединява и което ни прави щастливи”.

За организаторите от РБ“Сава Доброплодни“ остава удовлетворението от оценката за срещите: „много нетрадиционно, впечатляващо“, „беше любопитно и интересно“, „изненадващо приятно“ – такива са впечатленията на участниците в тях, както и желанието им отново да се върнат в библиотеката и да преживеят незабравими мигове при съприкосновението с шедьоври на литературата и изкуствата и по други теми.

Начало страница