Начало

ПРЕМИЕРА НА РОМАНА НА СТЕФАН ЧОЛАКОВ ГРАДЪТ НА СЛЪНЧЕВИЯ НЕБОСКЛОН В КОЛЕДНАТА ПРОГРАМА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН

 

На 16 декември /понеделник/ 2019г., от 17:00ч. в Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен, пред почитателите на хубавата българска книга ще бъде представен излезлият само преди месец роман на сливенеца Стефан Чолаков Градът на слънчевия небосклон.

Стефан Чолаков е роден на 20.11.1939г. в с. Ковачите, Сливенско. След завършване на основното си образование постъпва в промишлено училище за трудови резерви и работи шест години като стругар в Сливен. Средното си образование завършва във вечерно училище. След това е приет за редовен студент в СУ Св. Климент Охридски и завършва Българска филология с втора специалност Английски език. По-късно записва задочно аспирантура по философия, която прекъсва след полагане на кандидатски минимум.

Работил е на различни управленски позиции, между които: началник на Окръжен отдел Народна просвета-Сливен, председател на Окръжен съвет за култура Сливен.          Бил е културно аташе и директор на Българския културен център в Делхи, Индия.

Автор е на книгите: Към снежните върхове на Африка/1974/, Древно-индийската култура/1996/ и на романа Градът на слънчевия небосклон /2019/.

Носител е на орден Кирил и Методий I степен.

Градът на слънчевия небосклон е роман за Ехнатон, Нефертити и Тутанкамон, за първата в световната история радикална социална реформа, разтърсила Древен Египет хиляда и триста години преди Христос.

Станалите тогава събития са представени по нов начин, освободени от натрупаните с времето заблуди, възможно най-близко до истината от съвременна гледна точка.

Романът Градът на слънчевия небосклон ще бъде представен пред сливенската публика от литературния критик Димитър Бечев и от поета Деньо Денев.

Начало страница