Начало

ПЪРВИ СТЪПКИ В ПРОГРАМИРАНЕТО С РОБОТА ФИНЧ

От 15 до 23 октомври 2016г., в страните от ЕС, за четвърта поредна година ще се проведе Европейска седмица на програмирането. С организирането й се цели да се повиши обществения интерес към програмирането, да се насърчат европейски граждани на различни възрасти да демистифицират дигиталните си умения и да научат повече за програмирането и изчислителното мислене – да придобият умения за открито сътрудничество, креативност и решаване на проблеми.

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен и регионалните библиотеки в 9 български града / Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, София, Стара Загора, Търговище и Разград/ се включват в инициативите организирани в рамките на Европейската седмица на програмирането с поредица от безплатни семинари, които се организират със съдействието на Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки-България” и целят специалистите в тях да помогнат на много деца да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Семинарите включват презентации за история на програмирането и програмните езици и представяне на възможностите за програмиране с робота Финч. Децата ще се запознаят с програмния език Snap! за управление на робота. Snap! позволява лесно да се усвоят принципите на визуалното програмиране чрез работа с изображения, звуци и рисуване, дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

Специалистите от РБ ”Сава Доброплодни” ще организират семинари при следния график:

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – 17.10. и 18.10. 2016г.

НЧ ”Просвета” - гр.Шивачево – компютърна зала  - 20.10. 2016г.

Библиотека при НЧ ”Д.П.Сивков” - гр.Нова Загора – 21.10.2016г.

Начало на страницата