Начало

В Деня на влюбените в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен бе представена книгата „Световете на Яворов – неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки“ на Катя Зографова

 

На 14 февруари 2024г., в рамките на програмата на Седмицата на любовта /12-16.02.2024г./ в РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен, литературоведката Катя Зографова представи своята книга „Световете на Яворов - неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки“ в две последователни срещи с ученици от ППМГ “Добри Чинтулов“, ГПЗЕ “Захарий Стоянов“ и ПХГ “Дамян Дамянов“.

Катя Зографова е българска литературна историчка, литературоведка и писателка. Родена е на 11 май 1957г. в гр. Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в гр. София, като от  2010 до 2016г. е негов директор. Била е и директор на къща-музей „Никола Вапцаров“ (2002 – 2009, 2016), а понастоящем работи в него като уредник.

Автор е на над 20 книги, между които: „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането до наши дни“ (2006);  „Играещата със стихиите - Елисавета Багряна“ (2013); „Хроники на Вазовия род“ (2020); „Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание“ (2022); „Бележити жени на/за България: От Кера Тамара до Петя Дубарова“ (2022);„Световете на Яворов“ (2023, I изд.2019г.) и др. Има над 600 публикации в печатните медии. Участва със статии в научноизследователски сборници. Пише за български писатели и художници като главен фокус на изследванията ѝ е периодът 20-40-те години на ХХ век. Нейни текстове са превеждани на френски, италиански, полски, гръцки и руски език.

Член е на СБП.

Книгата „Световете на Яворов“ представя интимния свят на големия български поет Пейо Яворов: неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки... Бездните на трагическата му душа са разкрити в сложната им взаимосвързаност с жените в интимния му живот: неосъществената  голяма любов с Дора Габе, потулената любовна история с Весела Монева-Олзомер, епичната любовна война с Лора, истинската роля на Дора Конова в неговия живот според неразлистените ѝ мемоари, значимостта на „Яворовата Мина“ в литературата, драматургията, мемоаристиката и ритуалната памет на българите.

Пред публиката авторката сподели съкровени моменти по работата си върху книгата свързани със завладяващите и трагични любови в живота на един от най - великите български поети.

Срещите на младите хора с Катя Зографова се превърнаха в необичайно, но запомнящо се преживяване за Деня на влюбените и със сигурност обогатиха  както техните познания, така и техния емоционален и духовен свят.

 

Начало страница