Начало

ПРИКЛЮЧИ СЕДМИЦАТА ПОСВЕТЕНА НА ЛЮБОВТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН

 

  От  10 до 14 февруари 2020г., в Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен се проведе станалата вече традиционна Седмица на любовта, посветена на празника на всички влюбени - Св. Валентин. Макар и да се счита привнесен в България, днес той е един от най-обичаните от младите хора, а и от всички влюбени, празници.

 В програмата на Седмицата на любовта бяха включени: презентации и дискусии за тийнейджъри на тема: Любовта, без която не можем; изложба, проследяваща историята на картичките валентинки; анкета Какво е за вас любовта? сред ученици от средните училища; премиера на  стихосбирката Непадаща звезда на един от най-нежните лирици в съвременната ни литература поетът Георги Константинов.

Над 500 ученици от ПМГ Д.Чинтулов, ГПЗЕ Захари Стоянов, ХГ Дамян Дамянов, ПГИ Проф. д-р Д.Табаков, СПГСГ"Арх. Г. Козаров", Спортно училище Д. Рохов, както и седмокласници от  ОУ "Д-р Ив. Селимински" и др. посетиха  по график проявите от програмата. Те проследиха с интерес презентацията Любовта, без която не можем, представяща историята на празника Св. Валентин и традицията да се подаряват картички валентинки, както и любовните истории на исторически личности и на световноизвестни художници, поети, писатели, музиканти,  като Парис и Елена, Ромео и Жулиета, Шах-Джахан и Мумтаз Махал, Кемал Ататюрк и Димитрина, Едуард VII и Уолис Симпсън, Шакира и Жерар Пике и др.  На фона на прекрасна музика звучаха български и световни литературни шедьоври вдъхновени и посветени на най-възвишеното човешко чувство.

Във фоайето на библиотеката бе уредена и изложба, представяща историята на картичките валентинки с образци от 19 и 20 век, както и ръчно изработени картички, които днес влюбените си подаряват.

Тийнейджърите - участници в проявите от Седмицата на любовта се включваха и в анонимна анкета Какво е за вас любовта? Отговорите в анкетата варираха от дълбоко разочарование и отричане на любовта до определянето й като истинско вдъхновение. Но за повечето от тях любовта е най-святото чувство на света и любовта осмисля живота на човека .

Всички ученици, посетили проявите от програмата на Седмицата на любовта, получиха  като дар свитък с прекрасно стихотворение. На 14 февруари, с любовни стихове, библиотеката зарадва и всички свои читатели.

Акцент в Седмицата на любовта беше и премиерата на 12.02.2020г. на поетичната книга Непадаща звезда на големия български поет Георги Константинов. Авторът на над 150 любовни стихотворения, част от които изпети като песни и превърнали се в незабравими хитове, се срещна с ученици от ПМГ Д.Чинтулов и ХГ Дамян Дамянов, а вечерта и с други почитатели на своето творчество и представи при голям интерес най-новите си стихове посветени на това велико чувство.

За организаторите на Седмицата на любовта, от РБ Сава Доброплодни, остава удовлетворението от оценката за проявите: много вълнуващо, беше любопитно и интересно, изненадващо приятно такива са впечатленията на участниците в тях, както и желанието им отново да се върнат в библиотеката  по повод на други събития и срещи с творчеството на други автори.

Начало страница