Начало

НА 14 АПРИЛ 2014г. В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ”

СЕ ПРОВЕДЕ УРОК С ПРЕЗЕНТАЦИЯ ПОСВЕТЕН НА150г.

ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ МАЙОР ВАСИЛ РАЙНОВ

На 14 април 2014г. в читалнята на отдел „Краезнание”, пред ученици от седми клас на ПМГ „Добри Чинтулов” с класен ръководител г-жа Перфанова, беше представена презентацията „150 г. от рождението на генерал майор Васил Иванов Райнов, кмет на гр. Сливен 1927-1928 г.

          ВАСИЛ ИВАНОВ РАЙНОВ e роден на 9 април 1864 г. в кв. ‘’Клуцохор’’ на улица „Зографска”, в близост до известния в миналото дюкян на Дачоолу в семейството на Иван Вичев Райнов. Завършва основното и средното си образование в Сливен. Проявява се като буден, ученолюбив и способен ученик, което прави впечатление на учителите му и по препоръка на училищното настоятелство е изпратен да учи във Военното училище в София.

Като млад офицер взема участие в Сръбско-българската война (1885) в защита на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Полковник Васил Райнов взема участие във войните за национално обединение на България. През цялата Първа световна война е командващ на артилерията на Трета армия. Проявил се като способен офицер в хода на Първата световна война, полковник Васил Райнов на 01. 01. 1918 г. е произведен в най-високия офицерски чин – генерал-майор.

Службата му във войската е прекъсната по силата на Ньойския договор от 27 ноември 1919 г. поради съкращения на българската армия и преминава в запаса.

След уволнението си от армията, влиза в редовете на БЗНС, а в последствие и в неговото ръководство. По време на управлението на Александър Стамболийски е избран за помощник-кмет на Сливенска община за периода февруари – юни 1923г. и  член на Тричленната комисия.

От август 1927г. до март 1928 г. генерал Райнов отново е избран /от БЗНС/ за кмет на гр. Сливен. През мандата му като кмет по негова инициатива се построява първата електроцентрала в града открита по време честването на 50-годишнината от Освобождението на гр. Сливен от турско робство. По време на неговото управление са открити и държавният път Сливен-Елена,  модерна кланица, взема се решение да се обяви конкурс за изработване на планове за построяване на общински дом и хали, както и да се искат от министъра на обществените сгради, пътищата и благоустройството водопроводни тръби на изплащане за прокарване на нова водопроводна мрежа в града.

Много стари сливенци помнят, че пред къщата му, всяка година по време на честването на празника на войската – Гергьовден идва рота с войници, начело с военна музика и бойно знаме, за да отдадат почет на стария генерал. Войниците през целия ден стояли на почетен караул пред дома му. След 9 септември 1944 г. ритуалът е отменен.

Достигнал до дълбока старост, на 9 юни 1956 г.генерал-майор Васил Райнов умира в Сливен, където е и погребан.

Начало страница