Начало

 

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

бе представена книгата „Последната битка на Николай Хайтов”

 

 На 14 декември 2006 г. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на утвърдилия се вече Петъчен литературен салон, бе представена книгата „Последната битка на Николай Хайтов”. 

Авторът на изследването, Ивайло Христов - преподавател по народопсихология в Софийски университет „Св.Климент Охридски” и страстен  почитател и защитник на Николай Хайтов, анализира публикациите и изказванията на писателя по голямата тема: „Има ли изход България?”. В книгата си Христов се спира  на схващанията на писателя за националните идеали, съдбата на българските мохамедани, разпадането на родното ни образование под напора на чужди сили, мелницата, наречена телевизия, приемането на България в Европейския съюз и др.

Пред разнолика публика – изявени сливенски творци, литератори, общественици, както и много ученици, Ивайло Христов предложи своя прочит на идеите, мислите и въжделенията на големия български писател през последните години от живота му. Много непосредствено и искрено Христов разказа за срещите си с Хайтов, сподели личните си впечатления от него. Другият гост на срещата, литературният критик Марин Кадиев, представи  подробности около разгорялата се преди време дискусия за гроба на Васил Левски, в която  Хайтов до последно достойно отстояваше позициите си, “тръгнал срещу цялата държавна машина и институциите”.

Темата за местонахождението на гроба на Левски за пореден път събуди интерес, предизвика много въпроси и изказвания на някои от гостите на срещата. Особено любопитна бе тя  за най-младите почитатели на творчеството на Николай Хайтов - учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Сливен. В края на срещата Иванка Денева поднесе свое “поетично цвете” в памет на големия български писател, което засили емоционалната атмосфера в залата.