Начало

Заместник министърът на Министерство на културата д-р Тодор Чобанов посети Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен

 На 14.10.2011г., при работното си посещение в Сливен, зам.министърът на културата д-р Тодор Чобанов се срещна и с колектива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен.

От протоколна срещата бързо се превърна в работна и продължи почти два часа. Тодор Чобанов разгледа сградата, запозна се с параметрите на дейност на библиотеката, с нейните текущи и предстоящи проекти, с новите услуги, с работата й с местната общност, с финансирането й и успешната работа по системата на делегирани бюджети.  Зам.министърът изрази искрено възхищението си от състоянието на сградата, от модерното ново крило изградено и оборудвано по всички международни стандарти за библиотечна среда, от създадената организация за работа, от техническата обезпеченост, от инициативите на библиотеката и разбира се от уникалния Национален фестивал на детската книга.

На срещата с колектива бяха поставени и чисто професионални въпроси, касаещи библиотечната общност, като размера на стандарта за издръжка за 2012г., нуждата от ежегодно провеждане на сесия на Министерството на културата за обогатяване на фондовете на библиотеките, за регулярното превеждане на средствата за регионални дейности за регионалните библиотеки, както и въпроси свързани с националната библиография, необходимостта от приемане на национален план за дигитализация на книжовното наследство с разписани конкретни задачи за големите библиотеки и стандарт за дейността на библиотеките, за необходимостта от нови тематични направления насочени към  библиотеките при планирането на проектните рамки за кандидатстване по европейските програми за периода след 2013г. и др.

В края на срещата Тодор Чобанов изрази задоволството си от посещението и от полезността на водените разговори, и обеща в бъдеще да присъства по-често на инициативите организирани от библиотеката.

При посещението си в РБ”Сава Доброплодни” зам.министърът бе придружаван от Десислава Танева – депутат от ПГ на ГЕРБ и от зам.кмета на община Сливен Радост Костова. За кратко в библиотеката беше и кметът Йордан Лечков, който заяви, че въпреки финансовите трудности на общината без колебания е подкрепил проекта за изграждане на разширение на библиотеката като само за две години/2007-2009/ този проект е реализиран успешно и сега е удовлетворен от постигнатото, и се радва заедно с всички сливенци на чудесната сграда и на услугите, които се предлагат в нея.

Начало страница