Начало

ЮБИЛЕЕН ПЛАКЕТ, ФОТОТИПНО ИЗДАНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ /1879г./ И НА КОНСТИТУЦИЯТА НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ /1911г./ ПОЛУЧИ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ ОТ Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 44-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

 На 9 май 2019г., г-жа Цвета Караянчева - председател на 44-то Народно събрание, при посещението си в гр.Сливен по повод проявите на XXI Национален фестивал на детската книга Сливен, 9-11 май 2019г., връчи на директора на Регионална библиотека Сава Доброплодни - д-р Росица Петрова-Василева, юбилеен плакет по повод 140-та годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция.

Освен плакета, Цв.Караянчева подари на библиотеката и две ценни издания: фототипно издание на Търновската конституция /Конституция на Българското княжество/, приета от Учредителното събрание на 16 април 1879г. и Конституция на Царство България /Сребърната конституция/, приета на 9 юли 1911г. от V Велико Народно събрание, в която е направена цялостна редакция на Търновската конституция в съответствие с международно-правния статут на България след обявяване на независимостта (22 септември 1908г.). В Сребърната конституция навсякъде, включително и в нейното название, думите княжество и княз са заменени с царство и цар. Освен редакционни, поправките са и по същество. Българският монарх разширява пълномощията си и заедно с правителството получава право да сключва международни договори, без да уведомява за това Народното събрание. Мандатът на българския парламент става 4г. Внесени са и други промени.

Изданията ще бъдат на разположение на потребителите на библиотеката в читалнята за обществени науки.

Начало страница