Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ – СЛИВЕН И СПОРТНО УЧИЛИЩЕ „ДИМИТЪР РОХОВ“ СЪС СЪВМЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ

В края на учебната година РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен предложи на сливенските училища и на техните възпитаници още интересни събития от културния си календар.

На 11 юни петокласници от Спортно училище „Димитър Рохов“, с преподавател по БЕЛ Жанета Цанкова, посетиха Детския отдел на РБ „Сава Доброплодни“ и проведоха урок посветен на творчеството на големия разказвач Ханс Кристиан Андерсен. В края на заниманието учениците получиха читателски карти и заеха книги за четене през ваканцията.

На 13 юни /четвъртък/ библиотекари от Отдел „Краезнание“ посетиха Спортно училище „Димитър Рохов“ и представиха пред петокласниците с класен ръководител Марияна Ангелова презентация за живота и спортната кариера на известния сливенски колоездач Милко Димов, посветена на 100г. от рождението му.

Милко Димов е български колоездач и майстор на спорта. Роден е на 20 ноември 1924г. в гр.Сливен. Участва в националния отбор по колоездене от 1948 до 1957г., а през 1950г. е абсолютен шампион във всички дисциплини на шосе и писта. Има общо 20 републикански титли и 2 пъти е печелил Обиколката на България (през 1949 и 1950г.). Взема участие и в олимпийските игри в Хелзинки през 1952г. Участвал е 10 пъти в Пробега на мира, като е първият българин, спечелил етап от състезанието.

Обявен е за спортист на годината на България за 1955г. – все още неофициална награда за времето си.

Удостоен е с титлата „Почетен гражданин“ на гр.София и на родния град Сливен. Продължава да се занимава със спорт до 70-годишна възраст. Умира на 6 август 2006г., на 82-годишна възраст.

Той е един от двамата патрони на ежегодно колоездачно състезание на шосе, заедно с Илия Кръстев, учредено през 2009г.

Имената на Милко Димов и Илия Кръстев останат завинаги в историята на колоезденето в България, а Сливен се счита за столица на този вид спорт. Макар днес колоездачния спорт да не е част от дисциплините изучавани в спортното училище, примерът и успехите на Милко Димов са вдъхновение за всички млади спортисти от града ни.

Начало страница