Начало

НА 13 ЮНИ 2018Г. В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА ПОЕТЕСАТА ЯНА ЯЗОВА

 

 На 13 юни /петък/ 2018г., от 17:00 ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен се проведе творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”, с участието на писателя Юлий Йорданов -  автор на книгата „Съдба, прободена от перо”, посветена на краткия и изпълнен с превратности живот на писателката. На събитието присъстваха сливенски поети и писатели, журналисти, преподаватели по български език и литература,  почитатели на творчеството на Яна Язова.

Юлий Йорданов е роден в гр. Лом. Завършил е Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а след това и  факултета по журналистика. Творческата му дейност започва в ломския вестник „Народна трибуна”, на чиито страници печата първите си литературно-критически статии и краеведски изследвания. По-късно сътрудничи на вестниците „Септемврийско дело”, „Дело”, „Вселена” и „Монт-прес”, както и на няколко софийски вестника, в които публикува литературна критика и краеведски изследвания. Юлий Йорданов е автор  на множество публикации, литературно-критически статии и краеведски изследвания, както и на 12 книги, сред които книгата „Съдба, прободена от перото”, посветена на Яна Язова и Тодор Боров.

 Носител е на редица национални и международни награди и отличия за публицистичната си и журналистическа дейност. Член е на Съюза на българските писатели и е кореспондент на съюзния вестник „Словото днес”.

На литературна вечер прозвучаха едни от най-емблематичните стихове на Яна Язова в изпълнение на Йоана Димитрова и Евгения Ненчева, а Юлий Йорданов запозна публиката със задълбочените си изследвания на автентични факти от творческата биография на трагично и ненавременно отишлата си от този свят талантлива поетеса.  Интересен момент в срещата беше изказването на Кети Пирдопска, чийто родственик е първият годеник на поетесата.

Начало страница