Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ - СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА „ЛУНИЧАВИ РАЗКАЗИ“ НА ЗДРАВКА ЕВТИМОВА

 

 На 11.12.2023г., в рамките на програмата „Коледа в библиотеката“-2023, в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ се проведоха две срещи със Здравка Евтимова, на които бе представена излязлата само преди дни нейна книга „Луничави разкази“. Над 130 почитатели на нейното творчество се срещнаха с писателката. От 15:30ч. със Здравка Евтимова се срещнаха ученици от ПМГ “Добри Чинтулов“, а от 17,00ч. – творци от Сливен, журналисти, преподаватели по литература, читатели на библиотеката - почитатели на съвременната българска литература и на нейното творчество. Водещ на срещите бе писателят Христо Карастоянов.

Христо Карастоянов определи Здравка Евтимова като неподражаем автор на късия разказ и като оригинален, самобитен и неповторим творец на радости и неволи, на възход и падение, на минало, настояще и бъдеще на обикновения човек. Според него тя пише за живота от първа ръка, от натурата, превърната обаче в неподозирано изкуство. Всеки неин разказ излъчва простодушно сияние. То облъчва читателя, въодушевява го, влива му сили да продължи своя мъченически, но завещан му от провидението живот. Здравка Евтимова налага особен език. Той привлича, опипва усещанията, възбужда чувствата. Тя поставя простички заглавия на своите творби, но те се явяват като чип за кодиране същността на идеята, темата или сюжета. Според Карастоянов, магията на нейните разкази привлича еднакво силно читатели от различни възрасти и те се преоткриват в тях.

Завладяващо бе участието на Здравка Евтимова в срещите. Уникален разказвач, тя по неподражаем начин представи пред публиката творческите си търсения през личната си съдба и семейна история, разказа откъде извират темите и как пише своите разкази, спря се на героите си и на техни прототипи. Авторката разказа и за работата си като преводач. Не бе подминат и въпроса за станалия вече световноизвестен неин разказ „Кръв от къртица“. С увлекателния си разказ Здравка Евтимова изпреварваше въпросите на публиката и за пореден път показа, че интересът към нейното творчество е толкова голям, защото във всеки неин разказ има динамика като в живота, в тях се разказват ежедневни истории, къси, но големи по внушение, които карат всеки да помисли за себе си, и за тези около него.

Приятен завършек на срещата бе поканата на директора на РБ “Сава Доброплодни“- Росица Петрова-Василева към авторката за още срещи в Сливен през Новата година.

В края на срещите Здравка Евтимова раздаде много автографи. Бяха продадени рекорден брой нейни книги, над 70, които ще зарадват като коледен подарък много почитатели на нейното творчество.

Начало страница