Начало

 

Книга за любовта представиха в   Регионалната библиотека

 

         Два дни преди 14 февруари -  Денят на влюбените, в РБ “Сава Доброплодни” се състоя премиерата на книгата на Петя Александрова “Дай ми хиляда целувки...”. Луксозното томче, издание на ИК “Дамян Яков”, представя 21 любовни истории на световно известни личности и техните партньори. Сред изследваните са Екатерина Велика, Ленин, Аристотел Онасис, Скот Фицджералд, Лорънс Оливие, Франц Кафка, Едит Пиаф, Шопен, Ингрид Бергман, Карел Чапек, както и българските класици Елин Пелин, Теодор Траянов, Яворов, Пенчо Славейков.

         Художник на чудесно издание е Рада Якова, дъщеря на издателя Дамян Яков.

         В своето представяне писателят Атанас Славов обърна внимание на интересната тема и оригиналният начин, по които е подходила авторката Петя Александрова, както и на огромния изследователски труд, предхождащ появяването на книгата.

         Развълнувана, самата Петя Александрова в началото на срещата прочете избрани стихове от Пол Елюар и така настрои всички присъстващи в Читалня 2 на библиотеката в тоналността на идващия празник – Свети Валентин. Александрова призна, че за някои от своите изследвания е намирала лесно материал и леко е писала, но за други от подбраните любовни двойки се е изисквало доста търсене и проучване, докато се стигне до обективни източници и дълго време е носела техните истории в съзнанието си, докато стигнат до белия лист. При всички случаи, обаче, се е придържала към исторически факти и документи. В непринудената и романтична атмосфера на срещата от страна на публиката се появиха и предложения за втора книга, дори бяха посочени и евентуални нови “герои”. Петя Александрова прие с благодарност идеите, дошли от присъстващите, сред които много млади хора, ученици, учители, юристи, лекари, журналисти, писатели, поети, художници, общественици. Сред закупилите книгата “Дай ми хиляда целувки...” бе председателят на Комисията по култура, образование и вероизповедания в Общински съвет - Сливен Иван Петров. Да получат автограф от Петя Александрова се възползваха и мнозина други от присъстващите, които признаха, че ще я подарят на Свети Валентин на любим човек или приятел.