Начало

Дни на приказките в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

 

Днес, 11 март 2013 г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен, за четиринадесета поредна година стартира програмата „Във вълшебния свят на приказките”. В продължение на седмица ученици от различни сливенски училища ще се срещнат със свои любими герои от приказките на големия български сладкодумец Ран Босилек. На сцената на малък приказен театър ще оживеят героите от „Патиланско царство” и „Косе Босе”. Децата искрено ще се забавляват с приключенията на Баба Цоцолана и шумната дружина на Весел Патиланчо, ще съпреживеят тревогите на малкото Косе – Босе и ще се радват на справедливото  наказание на лошата лисица.

Представленията се провеждат по предварително уточнен график.

 

Ран Босилек, чието истинско име е Генчо Негенцов е роден през 1886 г. в гр. Габрово. Любознателното и умно момче от всичко най-много обича да слуша приказките на своята майка, която първа му разкрива тяхното очарование и мъдрост. Завършва Априловската гимназия в родния си град. Няколко години след това работи като учител. Привързва се силно към малките ученици, възхищава се от богатата им фантазия. Може би затова не се заема с адвокатска практика, макар че завършва право в Софийския университет, а се отдава на писателска дейност като пише изцяло за деца.

Ран Босилек създава такива бисери в нашата  поезия като "Родна реч"; "Родна стряха", "Я кажи ми" и др., но е преди всичко писател-приказник. Най-много са народните приказки - български и на други народи, преразказани от писателя. Негови са "Дядо и ряпа", "Клан-недоклан", "Сливи за смет", "Неволята", "Чудната кутийка" и много други. Те са издадени в сборниците: "Косе-Босе", "Незнаен юнак", "Неродена мома" и др. . Но може би най-популярни си остават неговите весели разкази в римувана проза, събрани в сборниците "Патиланско царство" и "Патиланско училище". С веселите преживелици на Патиланчо и неговата дружина са отраснали поколения българчета.

Ран Босилек превежда и шест тома от приказките на Братя Грим.

Начало страница