Начало

„Чети с мен” в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен

На 11 юни  2016 г. Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен отвори врати за почитатели на хубавата книга  от всички възрасти, които се включиха в голямото национално четене от кампанията „Чети с мен“. По традиция вече трета година деца и възрастни четоха откъси от своите любими книги. Маратонът по четене започна точно в 10.00  часа в Детски отдел, където деца и родители  четоха откъси от “Чудно нещо” на Дора Габе, “По пътечките на дъгата” на Леда Милева,  „Малки жабешки истории “ на Йордан Радичков. Децата се забавляваха много с веселите приключения на Лиско от Борис Априлов. На един дъх прочетоха няколко писма на дакелчето Джери от „Мили бате” на  Станка Панчева. Не бяха забравени и българските народни приказки , като най-предпочитани бяха: “Лисицата и таралежът”, “Мечката и лошата дума”,”Тримата братя и златната ябълка”, “Речи чекръче”, “Нероден Петко” и др.От чуждите автори интерес събудиха    „Пипи Дългото чорапче” и „Карлсон, който живее на покрива” на Астрид Линдгрен, “Книга за джунглата” на английският писател Ръдиард Джозеф Киплинг, приказките на  на Шарл Перо, Андерсен, Братя Грим. По-големите деца избраха да четат откъси от “Робинзон Крузо” на Даниел  Дефо,  “Пътешествията на Гъливер” на Джонатан Суифт, Силвана де Мари -“Последният елф”. Не беше забравена и Дж. Роулинг -  “Хари Потър”, “Куидичът през вековете”, “Приказките на Барда Бийдъл”.

Читателите на Чуждоезиков център четоха откъси от книги на чужди езици като “Чичо Томовата колиба” на американската романистка Хариет Бичър Стоу, “Измислици” на Хорхе Луис Борхес, “Панаир на суетата” на английският романист Уилям Такъри, “Мините на Цар Соломон” на английският автор Хенри Райдър Хагард  и други.

Приятна изненада за всички участници в своеобразния читателски маратон бе четенето на откъси от любими книги на  френски и немски  език. Прочетени бяха откъси от  “Натан Мъдреца” на Готхолд Лесинг, “Фауст” на Йохан Гьоте, “Животът на Галилей” от Бертолд Брехт и френската писателка Франсоаз Саган със нейният роман “Добър ден, тъга”, Жан  Ануи, Антоан дьо Сент-Екзюпери с “Нощен полет” и  “Земя на хората”.

За всички, които се включиха в четенето, организаторите от библиотеката осигуриха  стикер на кампанията „Чети с мен“, а най-малките читатели получиха, като подарък по един брой от сп. “Бърборино“.

Със своето участие в кампанията читателите на библиотеката  показаха, че четенето може да бъде необходимост, удоволствие, приятно и полезно занимание, както и  една прекрасна възможност за намиране на нови приятели.

Начало страница