Начало

ДИРЕКТОРЪТ НА СЛИВЕНСКАТА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА РОСИЦА ПЕТРОВА ОТКРИ В ГР. НОВИ САД /СЪРБИЯ/ ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА ПЕТЪР СТАНИМИРОВ

 

От 6 до 10 юни 2012г. в гр. Нови Сад /Сърбия/ се проведе петдесет и петото юбилейно издание на Международния фестивал „Змaeви дече игре". В неговата програма като специални гости от България взеха участие Росица Петрова - директор на РБ"Сава Доброплодни"-Сливен и художникът Петър Станимиров. Посещението бе организирано по покана на Душан Джурджев - директор на Международния център за детско книгоиздаване и Фестивала „Змaeви дече игре" /гр.Нови Сад, Сърбия/.

В словото си при откриването на изложбата в музей „Войводина" Росица Петрова каза:

„За мен е чест да присъствам на откриването на изложбата илюстрации на един от най-известните съвременни български илюстратори - Петър Станимиров.

Само преди 20-тина дни тази изложба беше показана в Сливен, в рамките на Четиринадесетия национален фестивал на детската книга и се радвам, че сега тя ще бъде видяна и от сръбската публика.

… В тази изложба е представена една малка част от илюстрациите на детски книги на Петър Станимиров, които разкриват неговия специфичен стил и творческа образност и обясняват интереса на децата към книгите илюстрирани от него. В изложбата са включени и илюстрации от негови авторски издания, в които той е автор и на текста. Петър Станимиров е определян и като един от основоположниците на съвременния български комикс затова в изложбата ще видите и няколко илюстрации от най-известни негови комикси.

Какво е важно да кажем още за художника Петър Станимиров - освен илюстратор на десетки детски книги на най-известните български детски писатели и автор на най- добрите съвременни български комикси, изброени във включените в каталога биографични бележки, той е създател на литературния жанр книги - игри, а в последните 10-на години успешно работи и по създаването на популярни компютърни игри. Илюстрира книги на известни български и чужди автори-фантасти, един от най-добрите илюстратори е на книгите на Стивън Кинг.

Най-хубавото е, че приема илюстрирането на детски книги като специална кауза и продължава да изненадва малките читатели с изразителни илюстрации, с находчива орнаментика и вълнуващи композиционни решения. Надявам се,че чрез тази изложба Станимиров ще бъде открит и от сръбските издатели и ще получи възможност да илюстрира книги и на сръбски автори"..

По примера на партньорите си от Сливен и организаторите на изложбата от фестивала в Нови Сад бяха издали каталог, който предизвика интереса на много сръбски издатели и автори

Изложбата бе широко отразена от сръбските медии /Сръбска национална телевизия, Регионална телевизия „Дунав" - Войводина, Сръбско национално радио, Международен културен център „Любин" – Белград и др./ като положителна стъпка към сближаване на сръбската и българската литература и култура.

Начало страница