Начало

Художествено-документална изложба С любов за теб! картички валентинки и оригинални пожелания от миналото и днес е експонирана в Регионална библиотека Сава Доброплодни-Сливен

 

От 12 до 29 февруари 2024г., в централното фоайе на Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен е експонирана художествено-документална изложба С любов за теб! картички валентинки и оригинални пожелания от миналото и днес, като част от програмата на организираната от културната институция Седмица на любовта, посветена на празника на влюбените - Св. Валентин, един от най-обичаните от младите хора, а и от всички влюбени  празник.

На 8 пана и в шест витрини със снимки, печатни издания, репродукции, копия и оригинални експонати на картички валентинки  са представени любопитни и малко известни факти около възникването на празника Св.Валентин и традициите за отбелязването му от 14 век до днес  и  историята, стиловете и символите на станалите задължителни атрибути на празника картичките валентинки от първата валентинка в писмен вид на  френския аристократ, военачалник и един от първите велики френски поети Шарл херцог Орлеански от кралската династия Волоа, изпратена до неговата съпруга Изабел дьо Волоа през 1415г. и до наши дни. Централно място в експозицията е отделено на 50 оригинални картички валентинки /от периода 1897-1930г./ от колекцията на Исторически музей - гр.Горна Оряховица. Представените експонати са от различни раздели - еротика, експресионисти, копия от картини на известни художници и др. Част от картичките са били отпечатани в чужбина и внесени оттам, а изложените картички от 20-те и 30-те години на XX век са печатани в България. Специален интерес представляват няколко от изложените картички валентинки, които са от кореспонденцията с картички между горнооряховчаните Анастасия Табакова и Стоян Георгиев.  Те са част уникална колекция на музея, явяваща се най-дългата любовна кореспонденция, засвидетелствана с валентинки" и продължила 25 години.

В отделна витрина са представени и над 40 уникални съвременни ръчно изработени картички. Представени са и образци на оригинални послания и пожелания, които са неделима част от картичките валентинки.

За всеки посетител на изложбата от библиотеката са подготвили като дар свитък с прекрасно стихотворение посветено на любовта.

Входът на изложбата е свободен.

Начало страница