Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКАСАВА ДОБРОПЛОДНИ , ИК КНИГОМАНИЯ И ДТСТЕФАН КИРОВ ОРГАНИЗИРАХА В СЛИВЕН ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА ГОДИНИ ЛЮБОВ. НЕВЕНА КОКАНОВА И НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ НЕВЕНА КОКАНОВА. ПЪТУВАНЕ

На 11.02.2019г., от 17:00ч., в препълнената Камерна зала на ДТ Стефан Киров беше представена биографичната книга Години любов. Невена Коканова. и документалния филм Невена Коканова. Пътуване, посветени на 80-годишнината от рождението на актрисата. Събитието бе организирано от РБ Сава Доброплодни в партньорство с ИК Книгомания и ДТ Стефан Киров като част от национално турне. Книгата и филмът бяха представени от техния автор - журналистът Георги Тошев.

На 12 декември 2018г. се навършиха 80 години от рождението на първата дама на българското кино актрисата Невена Коканова. Биографичната книга Години любов е посветена на тази годишнина. Тя е разказ за нейния необикновен живот и вълнуваща кариера. В книгата са включени и над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път.

Заглавието на книгата е неслучайно кореспондира с първия важен филм в кариерата на Невена Коканова Години за любов, но и очертава звездния път на актрисата да бъде обожавана от публиката си завинаги. Макар за Г.Тошев това да е втора книга, която подготвя в почит към голямата звезда на българското кино (първата е от 2009 г., Невена Коканова. Коя съм...), за първи път публикува цялото си интервю с нея. То е много лично като изповед, дълго и наситено с нюанси, тъй като засяга различни, чисто общочовешки теми от живота, етапите от кариерата й, разкрива светогледа и мъдростта й. Години любов припомня Лицата на Невена от дебюта й в Две победи (1956), първата голяма роля на Ема (в Години за любов), първата изява на театралната сцена, първата любов, участията в главна роля в Тютюн, Дами канят една от най-успешните комедии на българското кино, единствената й изява като режисьор довършвайки филма на съпруга си Л. Шарланджиев Трите смъртни гряха (1980), изборът да напусне или да остане в България и други важни моменти от творческия й път.

В раздела Огледалата на Невена са представени истории и емоции, споделени от най-близките хора на актрисата от дъщеря й Теодора Шарланджиева, от дългогодишния й приятел Павел Павлов, от съпругата на режисьора Въло Радев Жени Радева, от археолога Дикран Балабанян, неин съсед в любимата й махала Чомаци в Габровския балкан. Нови ракурси към образа добавят актрисата София Кузева и журналистът Кирил Аспарухов.

Години любов. Невена Коканова. е поклон пред красотата, таланта и силния дух на актрисата

В края на представянето беше прожектиран и новият документален филм на Георги Тошев Невена Коканова. Пътуване.

Начало страница