Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ - СЛИВЕН
ЩЕ СЕ СЪСТОИ ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА
„ЛУНИЧАВИ РАЗКАЗИ“ НА ЗДРАВКА ЕВТИМОВА

 Днес, 11.12.2023г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ ще се състои премиера на сборника разкази „Луничави разкази“ - най-новата книга на една от най-популярните и обичани съвременни български авторки Здравка Евтимова. Събитието е част от програмата на културната институция „Коледа в библиотеката“-2023. Специален гост на премиерата ще бъде писателят Христо Карастоянов, който ще бъде и водещ на срещата.

Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959г. в гр. Перник. Завършила е английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1985). Специализирала е художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Автор е на няколко романа, на стотици разкази, публикувани в отделни сборници, както и в литературни списания и антологии в 32 страни по света, между които САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и др. През 2015г. Разказът й „Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ. Разказът й Seldom („Рядко“) е включен в антологията Best European Fiction 2015 („Най-добра европейска проза 2015г.“) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ, 2015.

Отличен преводач, Здравка Евтимова пише и превежда на английски, немски, френски и руски език. Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език. Била е редактор на българската секция на сп. „Muse Apprentice Guild“ – Сан Диего, САЩ и редактор за България на сп. „Literature of the Avanteguard“ за кратка проза, Великобритания

Колекцията ѝ от награди е забележителна. Открояват се признания в България - на СБП, на фонд „Развитие“, двукратен носител е на наградата за проза „Златен ланец“ на вестник „Труд“, носител е на Националната литературна награда за български роман на годината „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“ 2016, на наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ, на наградата „Балканика 2014“- за най-добра книга от балкански писател, на Националната награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската духовност (2019)  и много други.

Много са и световните ѝ отличия – Специалната награда за разказ на немската фондация „Lege Artis Verein“ (1999), наградата за проза на английското списание „The Text“ (2000), наградата на английското издателство „Skrev Press“ за сборника с разкази „Bitter Sky“ (2003), награда в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция, наградата за „Най-добър сборник с разкази от утвърден автор“ от MAG Press, Калифорния, САЩ, номинация за американската награда Pushcart, награда в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон и много други.

Член е на Съюза на българските писатели, на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд, и на Българския ПЕН-Център.

 Поради големия интерес към литературното събитие от 15:30ч. в библиотеката ще се състои и една среща на Здравка Евтимова с ученици от гимназиалния курс на ПМГ “Д. Чинтулов“.

Начало страница