Начало

 

Константин Кацаров, авторът на нашумелия роман „Мутра”, се срещна с почитателите си в Сливен

 

         На 11 октомври, в Камерната зала на Драматичния театър бе представен романът “Мутра” на Константин Кацаров. Премиерата на тази книга бе част от проявите,  с които Регионална библиотека ”Сава Доброплодни” се включи в програмата на общината, посветена на Празника на Сливен - Димитровден.

         Творчеството на Константин Кацаров и неговия последен роман “Мутра” бяха представени от добре известния не само на сливенската и ямболската публика автор  - писателя Христо Карастоянов.

В камерната зала на Драматичния театър присъстващите  чуха и част от аудиоварианта на нашумялата книга, събрал гласовете на актьорите Христо Шопов, Джоко Росич, Ваня Щерева, Георги Вачев и още 20  известни личности.

         “Зла сила и копнеж за любов – това са двата полюса, които държат в сатанинско и мощно равновесие героя на тази грапава книга”, това е най-кратката оценка на Христо Карастоянов за първата книга на Константин Кацаров “Дрибъл”, издадена миналата година. В новия роман “Мутра” /2006/ героят на Кацаров Антон Михайлов (Бясното куче) продължава своя “дрибъл” през хора и случки в един сложен лабиринт от емоции. Има ли изход неговия път? Според критиката, отговорът на въпроса е в тази книга. Защото е написана с брилянтен език от човек, който  знае всичко за случващото се между кориците й.

          Константин Кацаров впечатли сливенската публика с искреността си, с неподправената си мярка за живота и истинските ценности в него. “Отнасям се сериозно и с уважение към словото, стремя се постоянно да се усъвършенствам в това, което правя. Доставя ми удоволствие да пиша и ще продължавам. За няколко месеца увлякох по идеята за създаване на аудиовариант на романа “Мутра” трийсетина души – писатели, актьори, художници, журналисти – дано не ми се сърдят ”, сподели  гостът. За него е голямо признание и фактът, че всички участници в проекта за създаване на първия аудио роман в България са се включили в реализацията му след като са се запознали с текста и са го одобрили и напълно безплатно, което в днешно време звучи почти абсурдно.

И, не само като комплимент към домакините, Константин Кацаров сподели, че в нашия град е усетил дух, творческо присъствие, което долавя само в родния Пловдив. Затова е готов да гостува тук отново, не само като автор, но и като музикант и фронтмен на група „Ренегат”. Така спечели не само нови читатели, но и приятели.

         На срещата младият автор съобщи и за проявен интерес към филмиране на неговите книги – още един проект, който очакваме с любопитство.