Начало

Регионалната библиотека - с ново дарение

от Национален дарителски фонд “13 века България”

Двайсет нови заглавия – книги и списания на стойност над 300 лв. - получи като дарение от НДФ “13 века България” РБ “С. Доброплодни” – гр. Сливен. Изданията са от областите история, право, политология, религия, изкуствознание, издадени със средства на Фонда през последните няколко години.

Една от най-ценните книги в дарението е “Съкровищата на света”, с автор Петър Константинов. В нея се представят прочути средища и хранилища на световното изкуство, като информацията за тях е визуално обогатена с над повече от 500 цветни и черно-бели илюстрации. Поредният том продължава поредицата “Съкровищата на България” и “Съкровищата на Европа”, с които библиотеката разполага.

“Хроника на фамилията Булгари от остров Корфу” е друго заглавие, което предизвиква голям интерес. Изданието е реализирано под научната редакция на Христо Матанов. Текстове и факсимилета на документи проследяват историята на фамилията, към книгата има и компакт диск. Оригиналната хроника се съхранява в Центъра за славяно-византийски проучвания “Проф.Иван Дуйчев” и е изключителна библиографска рядкост. Закупена е от покойния акад. Дуйчев от антикварна книжарница в Рим.

В новополучените като дарение книги отбелязваме още две заглавия от поредицата “Архивите говорят”: “Българите от Западните покрайнини – 1878-1975” и “Цар Борис III в Британската дипломатическа кореспонденция 1919-1934 г”. Книгите са включени в серията “Университетска библиотека” на издателството на СУ “Св. Климент Охридски”.

Читателите на библиотеката ще имат възможност да се запознаят и с изследването на Максим Караджов “В прародината. Историко-пътеписни бележки от Тян Шан и Алтай”. След срещи с археолози и престой в селища с живи шамани, авторът представя данни за връзката на древните българи с китайската цивилизация.

“Изкуството между традицията и провокацията” е друго интересно заглавие, включено в дарението. Авторът на критическите фрагменти от 90-те, както сам ги е определил, е Свилен Стефанов - добре познат на сливенската публика изкуствовед.

Две книги представят наши живописци – “Нашият хляб насъщен” за Атанас Качамаков и Атанас Нейков – Найо със свои творби, автопрозрения и признания. В отделна студия проф. Димитър Аврамов представя свой поглед върху изкуството на именити български художници от XIX и XX в. Изданието е на английски език.

Театралното пространство и античната драма са представени в друг интересен каталог – двуезично издание на гръцки и английски език.

В дарението е включен и романът на Дико Фучеджиев “С мен наникъде”.

“Надзор и наказание” на Мишел Фуко е друго заглавие от дарението, което ще бъде интересно четиво не само за юристите по образование.

Дарението съдържа и няколко периодични издания, като особено ценни са списанията “Съвременник”, “Факел”, специализираното издание за театър “HOMO LUDENS”, “ORIENTALIA” – списание за Изтока, издание на Нов български университет. Книжката съдържа изследвания за езика, литературата, архитектурата и религията на източните страни.

Книгите, включени в дарението, са предоставени за ползване в читалните на библиотеката.

Начало на страницата