Начало

И РБСАВА ДОБРОПЛОДНИ СЕ ВКЛЮЧИ В ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА БОЛЕСТТА НА БЕХТЕРЕВ

        

            На 10 октомври 2015г., /събота/, от 10:00 ч., в компютърната зала на Чуждоезиков център при Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен, болни от болестта на Бехтерев и читатели на библиотеката се включиха в онлайн конференция, инициирана от Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев.

         Болестта на Бехтерев е заболяване на млади хора, които се намират в трудоспособна възраст между 18 и 35 години. Един от основните им проблеми е късното диагностициране. На медицинските специалисти отнема между 6 и 8 години за поставяне на диагнозата. Причините за това са неясните симптоми, късното насочване на хората към медицински специалист ревматолог и липсата на информираност.

         В България, по неофициални данни на Министерството на здравеопазването,  около 30 000 души страдат  от болестта на Бехтерев /Анкилозиращ спондилит/.

         Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев организира Национална информационна кампания Сега вече знаете, имаща за цел да повиши информираността на обществото за това малко познато и трудно за диагностициране заболяване, за живота и проблемите на хората, страдащи от него. Запознава хората с възможностите за лечение и профилактика.

         Онлайн конференцията на 10 октомври се организира като част от кампанията. На нея в реално време болните изслушаха лекции на ревматолога д-р Наталия Маринова и психолога Елена Атанасова. Председателя на сдружението Живко Янков и юристът, специалист лекарствена политика Асен Георгиев  от фондация Теодора Захариева отговаря на въпроси, свързани с осигуряването на лечение чрез Здравната каса

         Всеки от лекторите отговаря на зададени въпроси.

         Библиотеката е съпричастна към проблемите на тези граждани и предостави онлайн достъпа безвъзмездно.

Начало страница