Начало

Директорът на РБ ”сава Доброплодни” бе гост на 62-ТО издание на МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ЛИТЕРАТУРАТА И ИЗКУСТВАТА ЗА ДЕЦА „ЗМАЕВИ ДЕЧЕ ИГРЕ"- НОВИ САД, СЪРБИЯ.

 От 3 до 10 юни 2019г. в гр. Нови Сад /Сърбия/ се проведе шестдесет и второто издание на Международния фестивал на литературата и изкуствата за деца „Змaeви дече игре". В неговата програма като специалeн гост от България взе участие д-р Росица Петрова – Василева - директор на РБ "Сава Доброплодни"-Сливен. Посещението бе организирано по покана на Душица Маринович - директор на Международния център за детско книгоиздаване и Международния фестивал на литературата и изкуствата „Змaeви дече игре" /гр.Нови Сад, Сърбия/ и Деян Алексич – член на Управителния съвет на Фестивала.

На специална среща с директора Душица Маринович са обсъдени предстоящи прояви организирани от двата фестивала в гр.Сливен и гр.Нови Сад през 2020г. Към Росица Петрова е отправено предложение Националният фестивал на детската книга и РБ ”Сава Доброплодни” до м.септември 2019г. да предложат проява, която да бъде включена в програмата на фестивала „Змаеви дече игре” през 2021г., в рамките на официалната програма „Нови Сад - Европейска столица на културата, 2021г.”

При посещението си в Нови Сад Р.Петрова се срещна и с проф. Лющанович, член на Управителния съвет на Международния фестивал на литературата и изкуствата за деца „Змaeви дече игре", който е дал много висока оценка на тазгодишния научен форум проведен в рамките на XXI издание на Националния фестивал на детската книга и е предложил тя да бъде съставител и научен редактор на 1 брой на списание „Детинство” с материали посветени на съвременната българска детска литература. Материалите ще бъдат отпечатани на сръбски език като броят трябва да бъде отпечатан в навечерието на 63-то издание на фестивала „Змаеви дече игре”, 2020г. и да бъде представен в програмата.

Начало страница