Начало

 В РБ САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА  КНИГАТА НА МИРЕЛА ИВАНОВА ПЛОЩАД БЪЛГАРИЯ

 На 10 юни /петък/ 2016 г., от 17:30 ч. в Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен ще беше представена книгата на Мирела Иванова Площад България. Литературното събитие е съвместна инициатива на библиотеката и  ИКХермес

Мирела Иванова е родена в София на 11 май 1962г. Завършила е Българска филология в Пловдивския университет П.Хилендарски. Първите си стихотворения публикува още като ученичка в списание Родна реч /1977/. Оттогава до днес присъства неизменно на българската литературна сцена с поезия, проза, литературна критика, публицистика, киносценарии. Превежда от немски и води авторска рубрика в "Дойче веле". Автор е стихосбирките Каменни криле" /1985, 2004/, "Самотна игра" /1990,2000/, "Шепоти" /1989/, Памет за подробности/1992,2003/, Разглобяване на играчките /1995/,Еклектики/2002/, Любовите ни /2012/, на сборника със стихотворения и разкази Бавно/2009/, сборника Дума по дума-  с коментарите й по Дойче веле и др. Превеждана е на всички големи европейски езици. Носител е на наградата за модерна поезия от Източна Европа, връчвана от медийния магнат Хубер Бурда  /Мюнхен, 2002/. През 2003г. получава Националната награда за българска художествена литература Хр. Г. Данов. През 2008 г. е наградена от Баварското министерство на културата с едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом Вила Конкордия. Тя е един от създателите на поетичното общество Петък-13. Дългогодишен уредник на къщата музей Иван Вазов-София.

Площад България е новата книга на Мирела Иванова. В нея са събрани най-представителните й, провокативни и прозорливи публицистични текстове писани през годините за Дойче Веле.

   Вместо послеслов в края на книгата е поместена студията на проф. Михаил Неделчев Поетесата Мирела Иванова като публицист, в която той я определя като тъжният, яростен, смеещ се през сълзи свободен човек, който се грижи ежеседмично и за нашите лични и общи свободи!.

Книгата излиза в поредицата Перо на Издателска къща Хермес, наред с книги на проф. Калин Янакиев, Тони Николов, Андрей Захариев, Деян Енев.

На представянето присъстваха изпълнителният директор на ИК Хермес г-н Валентин Георгиев, писатели, журналисти, юристи и интелектуалци.

Начало страница