Начало

 В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА  КНИГАТА НА МИРЕЛА ИВАНОВА „ПЛОЩАД БЪЛГАРИЯ”

 На 10 юни /петък/ 2016 г., от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен ще беше представена книгата на Мирела Иванова „Площад България”. Литературното събитие е съвместна инициатива на библиотеката и  ИК”Хермес”

Мирела Иванова е родена в София на 11 май 1962г. Завършила е Българска филология в Пловдивския университет „П.Хилендарски”. Първите си стихотворения публикува още като ученичка в списание „Родна реч” /1977/. Оттогава до днес присъства неизменно на българската литературна сцена с поезия, проза, литературна критика, публицистика, киносценарии. Превежда от немски и води авторска рубрика в "Дойче веле". Автор е стихосбирките „Каменни криле" /1985, 2004/, "Самотна игра" /1990,2000/, "Шепоти" /1989/, „Памет за подробности”/1992,2003/, „Разглобяване на играчките” /1995/,”Еклектики”/2002/, „Любовите ни“ /2012/, на сборника със стихотворения и разкази „Бавно”/2009/, сборника „Дума по дума”-  с коментарите й по „Дойче веле” и др. Превеждана е на всички големи европейски езици. Носител е на наградата за модерна поезия от Източна Европа, връчвана от медийния магнат Хубер Бурда  /Мюнхен, 2002/. През 2003г. получава Националната награда за българска художествена литература „Хр. Г. Данов”. През 2008 г. е наградена от Баварското министерство на културата с едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом „Вила Конкордия”. Тя е един от създателите на поетичното общество „Петък-13”. Дългогодишен уредник на къщата музей „Иван Вазов“-София.

„Площад България“ е новата книга на Мирела Иванова. В нея са събрани най-представителните й, провокативни и прозорливи публицистични текстове писани през годините за „Дойче Веле“.

   Вместо послеслов в края на книгата е поместена студията на проф. Михаил Неделчев „Поетесата Мирела Иванова като публицист“, в която той я определя като „ тъжният, яростен, смеещ се през сълзи свободен човек, който се грижи ежеседмично и за нашите лични и общи свободи!“.

Книгата излиза в поредицата „Перо“ на Издателска къща „Хермес“, наред с книги на проф. Калин Янакиев, Тони Николов, Андрей Захариев, Деян Енев.

На представянето присъстваха изпълнителният директор на ИК „Хермес” г-н Валентин Георгиев, писатели, журналисти, юристи и интелектуалци.

Начало страница