Начало

КАКВИ СА ЖЕЛАНИЯТА НА СЛИВЕНСКИТЕ ДЕЦА И ТИЙНЕЙДЖЪРИ ЗА 2024г. СЪБРАНИ НА КОЛЕДНОТО ДЪРВО НА ЖЕЛАНИЯТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН

За поредна година, в навечерието на коледните и новогодишни празници, от 7 до 20 декември 2023г. вкл., Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен предложи на своите малки и по-големи читатели богата и разнообразна програма. В програмата на тържествата Коледа в библиотеката-2023 бяха включени беседи, творчески работилници и ателиета за ученици, представления за деца, изложба коледни картички от конкурса Коледна магия-2023, церемония за награждаване на отличените участници в конкурса за коледна картичка и оригинално коледно пожелание, коледен концерт.

От 7 до 22 декември 2023г. мечтите и желанията на сливенските деца и юноши събра Коледно дърво на желанията. На огромна елха във фоайето на библиотеката над 2300 деца и юноши / над 1000 деца на възраст 7 - 9г., над 700 - на възраст от 10 до 12 г., над 400 - на възраст 13-14г. и над 200 тийнейджъри на възраст 15-18г./ поставиха своите желания за следващата година.

Многобройни са желанията на децата и тийнейджърите. Част от тях са и доста необичайни и нестандартни.

Най-често срещаните коледни желания са за здраве, щастие и любов. Сплотено семейство, живи и здрави роднини и близки, си пожелават и малки, и големи. Значителна част от децата си пожелават и братче или сестриче, което показва колко самотни са днешните деца, които растат в семейства с по едно дете.

Традиционно при най-малките преобладават желанията за любими марки играчки, книги, средства за игри и забавления. Много от децата желаят да получат като подарък не един, а два домашни любимци, които да са им  приятели в игрите. Желанията на по-големите са свързани с получаване на модерни технически средства /лаптопи, компютри, безжични слушалки, компютърни игри, дронове, айфони, смарт часовници, очила за виртуална реалност и др./. По-големите имат желания и за практични подаръци като велосипеди, тротинетки, ролери, бягащи пътеки и други устройства за самостоятелни спортни занимания. В тази група се появяват повече желания и за медали в спорта, за победи в олимпиади и състезания, за големи успехи в училище. Желанията на тийнейджърите са свързани с нови приятелства, искреност в отношенията, толерантност, нова любов, с желания за промяна, за пътувания и опознаване на други държави и култури, желания за обучение в чужбина. При по-големите ученици впечатлява и изразеното социално мислене и неочакваната зрялост. Искрено ни радва тяхната загриженост към проблемите на техни връстници, на хората в неравностойно положение и желанието да подариш любов и грижи, да проявиш доброта, за да може те да бъдат решени. Не малко са и призивите за опазване на природата и света като цяло. Не! на войните, болестите и глада се повтаря често в пожеланията. Тревожни са обаче и желания подобни на тези: Искам да спрат да ме обиждат в училище!; Искам да съм лидер, а не да се държат с мен като с куче!, Искам учителите да ме уважават, които звучат много тревожно.

Много забавни са нестандартните желания на децата. Те са свързани с технологиите /напр. за робот, който да готви и чисти вместо мама, за да има тя повече време/, с науката /материали, с които да се направи машина за клониране, или машина на времето, или луноход и др./, с храната /машина за захарен памук, машина за безвредни сокове и лилав сладолед/, с героите на любими детски филми/истинска ракета като тази на Маша и мечока, истински кон като този на Пипи дългото чорапче, кухнята на прасето Пепа и нейното семейство и др./

Впечатляват желания, които директно могат да се отправят към местната власт в града да има повече плувни басейни, спортни площадки, футболен стадион само за деца, повече места за игри и развлечения, магазини за играчки, повече паркове, градът да бъде по-чист, да са асфалтирани всички улици и др. Тези желания показват чувствителността на децата към заобикалящата ги среда и проблемите, които трябва да получат спешно решение.

Основният извод, който се налага е, че желанията на сливенските деца и тийнейджъри не са свързани само с материални неща, а и с най-важните ценности на живота. А, ние, възрастните, трябва да се вслушаме в тях, да проявим разбиране, обич и съпричастност и да им помогнем да заживеят в по-добър свят, в който мечтите и желанията им да станат реалност.

Начало страница