Начало

На специална церемония в Регионална библиотека "Сава Доброплодни"- Сливен бяха обявени резултатите от конкурса „Читател на годината“  - 2023

 

На 10.01.2024г. /сряда/, от 12:00ч., в Централното фоайе на РБ „Сава Доброплодни“ - Сливен, на специална церемония бяха обявени номинациите и носителя на приза „Читател на 2023 година“ на библиотеката.

Конкурсът „Читател на годината” се провежда за девета поредна година и има за цел насърчаване на четенето сред всички възрасти и подпомагане процеса на изграждане на читателски навици. Резултатите от конкурса позволяват и ежегодно да се анализира интереса към четенето и читателските търсения на различни категории читатели в  обслужващите звена и да се формират нови политики за обогатяване на фондовете с цел задоволяване на интересите им от всякакво естество: духовно, естетическо, научно, професионално.  

По регламент на конкурса всяко обслужващо звено номинира между своите читатели кандидати за приза на базата на най-много заети книги и посещения за годината. За 2023г. са номинирани 14 читатели с най-много заемания от: Детски отдел, Чуждоезиков център и двете зали за свободен достъп. От номинираните се излъчва и носителят на приза „Читател на годината“ на библиотеката.

Приза „Читател на годината“-2023г. получи Ива Колева Колева/61г./, която е прочела през миналата година 211 книги – художествена и специализирана литература.  Тя е магистър, инженер-химик и работи във фирма „Миролио АД“. Ива Колева получава приза за втора поредна година.

В отделните обслужващи звена приза получиха:

Читател на годината на Детски отдел стана Иван Добромиров Иванов/10г./, III ОУ "Д-р Ив. Селимински“ - прочел 111 книги.

В ДО номинации получиха и: Стефани  Стефанова Йорданова /10 г./,  5 СОУ „П. К. Яворов”, 4б клас, прочела 102 книги; Мартин Николаев Кулев /9г./, 12 ОУ „Елисавета Багряна”- 2в клас,  прочел 99 книги и Виктор Данаилов Танев /11 г./,  на Индивидуално обучение – прочел 94 книги.

Читател на годината на Чуждоезиковия център стана Даниела Иванова Христова /35г./ – магистър, служител във Фонд „Земеделие”/.

            За приза номинации получиха и Марина Георгиева Манойлова /38г./ магистър, продуктов мениджър и Петя Савова Хрусанова /18г./,  ППМГ „Добри Чинтулов“ – 12 клас.

Читател на годината в Зала за свободен достъп 1 стана Стефан Виденов Видев /15г./ ППМГ “Добри Чинтулов” - прочел 59 книги специализирана литература.

Номинирани бяха и Силвия Иванова Йорданова /47г./ и Моника Костадинова Раданова /28г./, които се занимават с частен бизнес и ползват активно отраслева литература.

Най-голяма и тази година беше конкуренцията за приза в Зала за свободен достъп 2 /художествена литература, езикознание, литературознание/. Читател на годината стана Катя Любомирова Иванова /73г./ магистър по икономика, пенсионер, била е читател на годината за Зала 2 за 2021, - прочела 172 книги.

Номинации получиха и Стоянка Денкова Иванова /75 г./ - магистър по социални науки, пенсионер, била е читател за Зала 2 за 2022 - прочела 152 книги и Марийка Георгиева Георгиева /79г./ – пенсионер, прочела 140 книги.

Всички номинирани читатели бяха отличени с грамота и получиха годишна читателска карта за 2024г. За носителя на приза и за номинираните участващи в надпреварата, ръководството на библиотеката бе предвидило и допълнителни награди.

 В края на церемонията  директорът на библиотеката, д-р Р. Петрова - Василева, обяви и класацията топ 10 на най-четените български автори и заглавията на техните книги през 2023г. в РБ “Сава Доброплодни“. Класацията е както следва:

1. „Времеубежище“. Георги Господинов

2. „Резерват за хора и вълци“. Здравка Евтимова

3. Романите „Глина“ и „Сърце“. Виктория Бешлийска

4. „Пасиансът на архангелите“. Мария Лалева

5. „Български хроники“. Стефан Цанев

6. „Ловецът на пеперуди“. Костадин Костадинов

7. „Яж, чети, обичай и пътувай“. Славея Лазарова

8. „Звезди под клепачите“. Николай Терзийски

9. „Дъждът оставя следи“. Александър Чобанов

10. „Невена Коканова“. Георги Тошев

Начало страница