Начало

СЕДМИЦА, ПОСВЕТЕНА НА ЛЮБОВТА, В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН

От 12 до 16 февруари 2024г., за единадесета поредна година, в Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен ще се проведе Седмица на любовта, посветена на празника на влюбените - Св. Валентин, един от най-обичаните от младите хора, а и от всички влюбени  празник.

Какво е любовта? Любовта е вълнение, вдъхновение, възторг, възраждане... В състояние е да промени коренно света ни. Тя е магията, която ни прави щастливи. Човек се среща с различните лица на любовта през целия си живот и така написва своята любовна история, чрез която доказва, че е живял истински и не е пропуснал незабелязано покрай себе си най-възвишеното и най-чистото чувство.

И тази година на това прекрасно чувство са посветени редица инициативи организирани от РБ Сава Доброплодни. Замислени като провокация за осмисляне на празника Св. Валентин, който се счита за привнесен в България, проявите, включени в програмата, целят да предизвикат интереса на все повече млади хора и желанието им да се запознаят с любопитни факти за празника от 14 век до наши дни; да се запознаят с топ класации на най-четените вечни романи на български и световноизвестни творци посветени на най-великото чувство; да се насладят на шедьоври на  изобразителното изкуство и на музиката вдъхновени от любовта; да проследят историята на един от станалите задължителни атрибути на празника картичките валентинки -  от уникална колекция на експонати от 19 и 20 век; да споделят защо обичат празника и какво е за тях любовта, да се опитат да дадат обяснение за уникалното изпепеляващо, но и съграждащо чувство, съчетаващо копнеж, емоция, отдаденост, което просто идва и преобръща целия ти свят.

Програмата на Седмицата на любовта включва: презентации На крилете на любовта с най-популярните любовни романи и филми, музикални хитове и шедьоври на изобразителното изкуство; презентации История на празника Св. Валентин и традициите за отбелязването му по света, както и представяне на топ класации на най-добрите тийнейджърски романи посветени на любовта; представяне на книгата на Катя Кузмова-Зографова Световете на Яворов неговите любови, каузи, стихове, страсти и загадки; художествено-документална изложба С любов за теб! картички валентинки и оригинални пожелания от миналото и днес, с 50 оригинални експоната из фондовете на ИМ - Горна Оряховица и съвременни ръчно изработени картички. За учениците е подготвена и анкета Какво е любов? и томбола с  любовни стихове.

В световната поетична съкровищница най-хубавите стихотворения са посветени на нея - на любовта - голямата, възможната, невъзможната, красивата, старата, първата, мечтаната, несбъднатата, но незабравена и вдъхновяваща. Като вълнуващ завършек на Седмицата на любовта на 16 февруари от 17:00ч. за почитателите на поезията ще се състои литературна вечер Поетесите на Сливен за любовта. Ще прозвучат стихове посветени на най-великото и възвишено чувство на над 15 сливенски поетеси.

На 14 февруари всеки посетител на библиотеката ще получи като дар свитък с прекрасно стихотворение посветено на любовта.

Груповите посещения ще се извършват по предварително уточнен график.

Начало страница