Начало

XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА – СЛИВЕН, 11-13 МАЙ 2020г.

 

МЕЖДУНАРОДЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕМА: „ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ”

 

СТАТУТ

 

Конкурсът се организира в рамките на програмата на XXII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 11-13 2020г. от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация-Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. Посвещава се на 100г. от рождението на големия български поет, сценарист на игрални и анимационни филми,  драматург, автор на книги за деца и преводач Валери Петров (22 април 1920 – 27 август 2014).

В. Петров е много продуктивен автор. За своята литературна дейност е отличен с редица награди: орден „Стара планина”I степен/2000/, първи носител на Националната награда „Константин Константинов”- за цялостен принос в детското книгоиздаване /2004/, награда за детска литература”Калина Малина”/2001/,  национална награда „Хр.Г.Данов” за цялостен творчески принос/2006/, награда за литература на СУ”Св.Климент Охридски”/2005/, национална награда „Св.Паисий Хилендарски”/2007/, почетен знак „Марин Дринов” на БАН /2011/,наградата за европейски гражданин на Европейския парламент -за принос към българската култура и разбирателството между нациите /2013/ и др.

Валери Петров е определян като „писател на всички възрасти”. Но в голяма част от творбите му – стихотворения, поеми, сценарии, пиеси, освен значими проблеми, важни социални и нравствено-философски идеи, присъства и детският свят, гледната точка на детето. За него проникването в детското съзнание, „вживяването” в невръстната психика е нещо като начин на съществуване. Затова и творчеството му за деца е любимо за поколения български деца и е получило признание и в чужбина. За детската си книга „Пет приказки” е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга. Приказките му са феерия от смях, поезия, игра, фантазия, живопис. Бидейки „живописни” тези творби са предизвикателство за много илюстратори.

 

ТЕМА НА КОНКУРСА: „Из приказния свят на Валери Петров /приказките „Бяла приказка”, „Меко казано”, „Копче за сън”, „Пук”/, За участниците от чужбина текстовете на приказките ще бъдат предоставени на английски език.  За участниците от Сърбия и от страните от бивша Югославия ще бъдат предоставени и преводи на приказките на сръбски език.

 

ЦЕЛИ НА КОНКУРСА:

1. Представяне и популяризиране на творчеството за деца на Валери Петров - един от най-брилянтните български приказници. сред млади илюстратори от България в чужбина.

2. Нов художествен прочит на приказките на Валери Петров.

3. Разширяване на възможностите за изява на участниците в конкурса.

4. Създаване на контакти и сътрудничество между млади илюстратори от България и други страни..

4. Илюстрациите да станат основа за преводи и издаване на приказките на Валери Петров в страните, от които са участниците в конкурса. 

 

УЧАСТНИЦИ: Студенти по илюстрация или сродни специалности в художествени академии в България и други европейски страни.

 

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КОНКУРСНИТЕ РАБОТИ:

-  всеки участник може да представи до 2 творби (за една или две приказки по избор).

- илюстрациите се представят във формат 35/50 см. (хоризонтални или вертикални композиции).

- техника – допускат се всички рисунъчни техники – акварел, темпера, гваш, акрил, графитни моливи, цветни тушове и мастила, дигитални изображения, колаж и др, без маслени бои.

- материали – творбите трябва да бъдат изпълнени на картон с грамаж 220 – 300 гр., каширан картон или съответни принтове с резолюция 225 – 300 dpi.

- към всяка илюстрация на отделен лист да бъдат отпечатани следните данни на участника: Име и фамилия, адрес, възраст, е-mail и тел., наименование на илюстрацията, от коя приказка е, наименование на висшето учебно заведение и специалността, в която следва участникът.

 

 

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ:

- съответствие на илюстрацията на литературния текст;

- оригинално и талантливо пресъздаване на текста;

- художествени постижения.

 

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ: 20 март 2020г. /важи датата на пощенското клеймо/. Оригиналните работи да бъдат изпратени по пощата.

За улесняване на работата на журито до 20 март 2020г. творбите на участниците, придружени от посочените в изискванията данни да бъдат изпратени и в електронен формат (Tagged Image File Format - *.tiff) на е-mail:  rpetrova.bulgaria@gmail.com. 

 

 

АДРЕС ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ:

РБългария, гр.Сливен

ул. "Никола Карев" 1

РБ ”Сава Доброплодни”

ЗА КОНКУРСА „ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ”

Росица Петрова-Василева

 

ЖУРИ: Журито ще бъде съставено от известни български илюстратори с председател проф. Виктор Паунов /НХА- София/.

 

ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ: Наградените участници ще бъдат уведомени от организаторите със съобщение на посочените от тях е-mail. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Националния фестивал на детската книга (http://childbookfest.iradeum.com)

Творбите на участниците не се връщат. Те ще бъдат включени в изложба ”Из приказния свят на Валери Петров”, която ще бъде открита на 11 май 2020г., в гр.Сливен, в рамките на програмата на XXII Национален фестивал на детската книга-Сливен, 2020г.

Изложбата ще бъде представена и в други страни.

 

НАГРАДИ:

- I награда – грамота, пластика, парична награда от 600 лв.

- II награда - грамота, парична награда от 400 лв.

- III награда – грамота, парична награда от 300 лв.

Поощрения: грамота, предметни награди

 

За всички отличени участници от България и чужбина  организаторите поемат пътни разходи, дневни разходи и хотел на 10, 11 и 12 май 2020г. и включване в проявите на XXII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2020г.

 

За контакти: тел.044/622441; rpetrova.bulgaria@gmail.com

 

Начало страница