Начало

И В ПЛОВДИВ БЯХА ОТБЕЛЯЗАНИ 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТАНКА ПЕНЧЕВА СЪС СЛИВЕНСКО УЧАСТИЕ

 

 

На 10 декември 2019г., в културен център и музей Тракарт-Пловдив, в  централната зала на сградата Ейрене - една от най-забележителните сгради от античния Филипопол, се проведе творческа вечер В къща от думи, посветена на 90 години от рождението на поетесата Станка Пенчева.  

Събитието бе организирано от ИК Жанет 45, Регионална библиотека Сава Доброплодни- Сливен, Народна библиотека Иван Вазов- Пловдив и фондация Тракарт.

Гости на събитието бяха преподаватели от ПУ Паисий Хилендарски, пловдивски писатели, литературни критици, библиотечни специалисти, приятели и почитатели на творчеството на поетесата.

В началото на вечерта, с емоционално слово към присъстващите се обърна Радина Цачева дъщеря на поетесата Станка Пенчева. Тя разказа за последните години от живота на своята майка и за ролята на издателката Божана Апостолова за нейното творческо дълголетие и реализирането на последните й книги. Сподели и за трудния процес по подбора на стихове включени в излязлата тази година, по повод на юбилея, стихосбирка с любовна лирика С очите на новородена.

 Директорът на сливенската регионална библиотека, д-р Росица Петрова Василева, представи накратко библиографията за Станка Пенчева издадена в навечерието на юбилейното честване в Сливен, в която е разкрито аналитично огромното  поетично и белетристично творчество на поетесата на български и чужди езици, както и нейната преводаческа дейност, което ще бъде основа за бъдещи изследвания. Тя говори и за стойностното и почти неизследвано от литературната критика белетристично творчество на Станка Пенчева. Специално място тя обърна на прозаичните миниатюри на писателката, които я правят един модерен, изпреварил времето си автор като се обърна към ИКЖанет 45 с предложение поне част от тях да бъдат преиздадени в отделна книга, за да стигнат до читателите.

Емоционален завършек на вечерта бе излъчването на документалния филм Станка Пенчева сливенка докрай създаден по идея и сценарий на Росица ПетроваВасилева и продуциран от РБ Сава Доброплодни.  И тук филмът бе приет с много аплодисменти и поздравления от публиката.

 

Начало страница