Начало

 

ЦЕННО ДАРЕНИЕ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ”

 

Над 340 ценни издания на български, френски и латински език се вляха във фондовете на най-голямата сливенска библиотека. Дарението направи нашият съгражданин, известният преводач Красимир Кавалджиев.

К. Кавалджиев е роден в Сливен през 1969г. Завършил е Езикова гимназия в Сливен и Френска филология и Културология в Софийски университет «Св. Климент Охридски». След дипломирането си е работил в отдел ''Международно културно сътрудничество'' в Министерство на културата/1995-2000/. От 2000г. живее и работи в Париж /Франция/. Специализирал е «'Културен мениджмънт» и «Сравнителна литература» в Школата за социални науки – Париж, където защитава и докторат по сравнителна литература. Работи като преводач.

Превел е на френски език произведения на Светослав Минков, Константин Константинов, Йордан Радичков, Анжел Вагенщайн, Николай Стоянов, Георги Гроздев. От френски на български език е превеждал текстове на Жак Лакан, Албер Камю, Цветан Тодоров, Жак Дерида, както и романи на френскоезичните писатели Жорж Роденбах, Жан-Филип Тусен, Андре-Марсел Адамек, Брюс Маянс, Франсоа Еманюел и др.

За брилянтните си преводи е отличен с редица награди, между които и награда за превод от Френската общност на Белгия за популяризиране на белгийската литература в България за книгите ''Пепел и дим'' на Филип Бласбанд и ''Банята'' на Жан-Филип Тусен.

Дарението за библиотеката включва ценни издания, някои от които библиографска рядкост като издадения в Париж през 1878г. роман на Теофил Готие „Фортунио”, уникалното издание от 1881г. „Спомените на Гай Юлий Цезар за заладяването на Галия” на латински език, „Лирически шедьоври”/Париж, 1907г./ на Андре Шение, „Пророчества”/1939г./- пълен текст на оригиналния ръкопис на Нострадамус на френски език. В дарението са включени и издания на френски език на произведения на Волтер, Дидро, Молиер, Виктор Юго, Гюстав Флобер, Марсел Пруст, Ламартин, Албер Камю, Жан Пол Сартр, Натали Сарот и др.

От книгите на български език, включени в дарението, голяма част са из областите културология, история, философия, религия, както и произведения на известни български автори.

Много скоро книгите ще бъдат достъпни за ползване от читателите на библиотеката.