Начало

НА 29 ФЕВРУАРИ и 1 МАРТ  БАБА МАРТА СЕ СРЕЩНА С НАД 200 ДЕЦА В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН

Когато южнякът полъхне и времето се затопли идват пролетните празници, а с тях и красивият обичай да се закичваме с бели и червени конци за здраве и късмет. Дали годината ще бъде добра или лоша, здрава или плодородна зависи от това дали сме се отнесли с  любов към добрата старица. Традиция стана РБ „Сава Доброплодни“ да организира за децата на Сливен интересни прояви посветени на обичания от всички празник 1 март-празника на Баба Марта.

На 29 февруари и 1 март 2024г., за ученици от първите и вторите класове на ОУ„Д-р Иван Селимински” и първите класове на СУ”П. К. Яворов” бе организирано представление по книгата на Ваня Аврамова „Мартеничка Къдравелка”. Децата попадат в страната Мартения – мястото, където се раждат мартениците. За тях Баба Марта се грижи с любов и нежност. Само мартеничка Къдравелка не слуша, цупи се и не иска да помага на Баба Марта, която с много любов запознава децата със значението и традициите на празника и им показва как се изработват мартеничките.  

Децата с интерес наблюдаваха драматизацията и отговаряха на въпросите зададени от Баба Марта, а тя за награда ги закичи с мартеници изработени в нейната работилница.

 На първи март всички читатели, посетили библиотеката, получиха мартеница и благословия за много здраве и късмет.

Начало страница