Начало

 

 

 

 

 

 

С ЛИТЕРАТУРЕН МАРАТОН БЕ ОТБЕЛЯЗАН МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА

Днес, с литературен маратон, в Сливен бе отбелязан Международния ден на детската книга. Маратонът се организира по инициатива на Регионална библиотека Сава Доброплодни с подкрепата на издателствата Егмонт България и Пан. В него се включиха над 500 деца от II ОУХристо Ботев, IVОУДимитър Петров, V СОУП.К.Яворов, XСОУЙордан Йовков, XI СОУ Константин Константинов, XII ОУЕлисавета Багряна, НУВасил Левски, ОУНикола Прокопиев. Маратонът бе посветен и на 130 годишнината от рождението на автора на книгата Мечо Пух Алън Милн. В продължение на 1 астрономически час всички участници четоха откъси от книгата за знаменитото мече.

Официалният старт на маратона бе даден в Регионална библиотека Сава Доброплодни от кмета на града г-н Кольо Милев. Точно в 10,00ч.  той приветства едни от най-ревностните читатели на Мечо Пух - децата от IV в. клас на НУВасил Левски и прочете свой любим откъс от книгата. След него и всички деца, и тяхната класна ръководителка г-жа Кина Димитрова, се включиха в четенето.

В същото време в НУ Васил Левски в маратона се включиха и техните съученици от III a клас, за които определеното време се оказа недостатъчно и те продължиха четенето и след официалното обявяване на края на маратона.

            И във II ОУ Христо Ботев желаещите да се включат в четенето бяха много 85 деца от III класове. И за тях времето се оказа недостатъчно и маратонът продължи и след официално обявения краен час.

В IVОУ Димитър Петров в маратона се включиха петдесет и шест деца - ученици от I, II, III, IV клас. В чест на събитието в класните стаи бяха уредени изложби от детски рисунки и моделирани фигурки с героите от книгата.

В V СОУ П.К.Яворов в маратона се включиха 26 ученици от четвъртите класове. За тях четенето бе в извънучебно време и в залата ги бе довела любовта им книгата.

В X СОУ Йордан Йовков маратонът беше най масов. Двеста деца от I, II и III класове, организирани в няколко зали и игротеката към училището, четоха в продължение на час любимата си книга. Специална  изложба с детски рисунки показа любовта им към незабравите Мечо Пух, Кристофър Робин, Йори, Прасчо, Кенга, Зайо, Бухал. Децата споделиха и желанието си много скоро да представят пред публика тяхна постановка по кн.Мечо Пух.

В XI СОУ Константин Константинов маратонът се проведе в клуб Мечо Пух, който функционира на територията на училището. Над 40 деца от I и III клас се включиха в четенето. Г-жа Кр.Бакалова бе подготвила специална презентация за автора на книгата Алън Милн, а децата представиха любимите си герои. Всички участници носеха емблеми с лика на Мечо Пух. С гонг звънец се обявяваше началото и края на четенето на всеки маратонец.   

В XII ОУ Елисавета Багряна четенето се проведе пред публика любопитни съученици на над 50 участници в маратона ги подкрепяха ентусиазирано с аплодисменти. Децата бяха изработили и специални картички с любими мисли на Мечо Пух. 

Всеки от участниците в маратона получи като подарък цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и включени част от най-запомнящите се мисли и фрази на знаменитото мече, а на училищните библиотеки Регионална библиотека Сава Доброплодни подари по 1 екземпляр от книгата.

Маратонът приключи. И за организаторите, и за участниците той се превърна в истински празник на четенето и донесе много приятни емоции.