Начало

Първа копка за изграждане на разширение на РБ „Сава Доброплодни”

         На светлия християнски празник Покров Богородичен  /1 октомври 2007 г./ в двора на Регионална библиотека “Сава Доброплодни” бе направена първа копка за изграждане на разширение на библиотеката. Символично началото на градежа извърши кметът на Сливен Йордан Лечков, а арх. Ани Неврокопска – един от авторите на проекта за новата сграда, положи първи камък. Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Иван.

        На церемонията присъстваха народните представители Кръстанка Шаклиян и Иван Славов, заместник-областните управители Радостин Койчев и Фатме Мустафова, секретарят на Община Сливен Петя Руменова, представители на РИ на МОН, директори на училища, общински съветници, обществени и политически лидери, представители на национални и регионални медии.

        Автори на проекта на новата сграда са арх. Методи Тотев /идеен проект/ и арх. Ани Неврокопска. Предвижда се на три етажа с разгърната площ 1000 кв. м. да бъдат разположени: Детска библиотека със заемна за дома и читалня, Чуждоезиков център с Интернет зала, Читалня за хора с увреждания, Зала за мероприятия, Ателие за млади таланти и други обслужващи звена, с които трябва да разполага една модерна библиотека. Пристойката ще разполага и с два етажа хранилища. Новото крило ще бъде свързано с основната сграда чрез топла връзка, входът и единната регистрация ще бъдат общи за двете сгради. Изпълнител на обекта е сливенската фирма “Билдинг”.

        От ръководството на библиотеката изразяват увереност и в по-нататъшната подкрепа на Община Сливен и Общинския съвет за изграждането на разширението и оборудването му по европейските и световните стандарти в областта на библиотечното дело.