Начало

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС  НА ТЕМА:   “ЩАСТИЕТО Е ВЪЗМОЖНО”

ТРИНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕАТРАЛНИ КУКЛИ НА ЛЮБИМИ ЛИТЕРАТУРНИ ГЕРОИ

МЕЖДУНАРОДЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕМА: „ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА ЙОРДАН РАДИЧКОВ”

Организаторите на XXVI Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в гр. Сливен
от
8 до 10 май 2024г.

 

 ОБЯВЯВАТ

 

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС  НА ТЕМА:

 

ЩАСТИЕТО Е ВЪЗМОЖНО 

В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 18 години. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби /разказ, приказка, стихотворение/ специално създадени за конкурса. Прозаичните творби да са с обем до 6 стандартни компютърни страници в Word документ /60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница, шрифт Timеs New Roman с размер 14/ и да бъдат изпратени на e-mail в електронен вид.

 

Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.

Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на XXVI Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2024.

Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена на участника, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на e-mail: reglibsliven@iradeum.com

 

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ: 10.03.2024г.

тел. за справки: 044/62 24 41; 62 39 70

Начало на страницата

Организаторите на XXVI Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в гр. Сливен
от 8 до 10 май 2024г.

 

ОБЯВЯВАТ

 

ТРИНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС

ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕАТРАЛНИ КУКЛИ

НА ЛЮБИМИ ЛИТЕРАТУРНИ ГЕРОИ

 

Скъпи деца,

 Куклата е магическа вещ, която винаги може да ни пренесе в света на фантазиите и игрите. Обръщаме се към вас с едно страхотно предложение. Изберете ваш любим литературен герой и изработете негова театрална кукла. След това изпратете своите кукли (с обозначени: трите имена, възраст - навършени години, училище, адрес, телефон и e-mail за контакти) на адрес:

8800 гр. Сливен

ул. “Никола Карев” № 1

Регионална библиотека “Сава Доброплодни”

За Националния конкурс за изработване на театрални кукли

В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години. Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35см. и да отговарят на изискванията за куклен театър.

Компетентно жури ще оцени вашите творби. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в рамките на програмата на XXVI Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2024г. На специална церемония ще бъдат връчени наградите на отличените участници.

Куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любимите литературни герои уреден в РБ „Сава Доброплодни” - Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават, както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели.

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА КУКЛИТЕ: 30.03.2024г. 

За повече информация: тел.044/62 53 97 ; 62 24 41; GSM 0886090712

e-mail: reglibsliven@iradeum.com

XXVI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА –

СЛИВЕН, 8-10 МАЙ 2024г.

МЕЖДУНАРОДЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕМА: „ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА ЙОРДАН РАДИЧКОВ”

 СТАТУТ

Конкурсът се организира в рамките на програмата на XXVI Национален фестивал на детската книга – Сливен, 8-10 май 2024г. от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация-Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. Посвещава се на 95г. от рождението на искрения и добросърдечен разказвач, брилянтен приказник и виртуозен майстор на родната реч - големия български писател, драматург и сценарист Йордан Радичков.

 

Йордан Радичков /1929-2004/ е определян като „писател на всички възрасти”, за когото правилата в художествената литература губят своята традиционна роля. Той е автор на много произведения, които  се нареждат сред шедьоврите на българската литература.  В голяма част от творбите му - разкази, пътеписи, повести, новели, романи, пиеси, приказки, освен изследването на духовната същност на човека, на неговия интимен свят и съприкосновението му с природната и социална среда, присъства и детският свят. Отличително в цялото му творчество са героите: причудливи, интересни и симпатични, макар и съвсем обикновени наглед. Диалозите обичайно са изпълнени с чувство за хумор, а в историите често се намесва магичното и необяснимото.

Интересът на Йордан Радичков към детската литература се заражда към  средата на 60-те години на миналия век. „Шарена черга“  хронологично e първият му сборник с истории за деца, издаден за първи път през далечната 1964г. В някои от историите, поетични и леко носталгични, читателят се пренася в село Черказки и се среща с децата там, както и с всякакви животни и природни стихии. В това необикновено място понякога пристигат китове, от които ще научите как не всяка риба може да бъде изядена от котки. Читателите се срещат с пушека, боядисващ всичко в своя любим цвят; с охлюва, потеглил на дълго и опасно пътешествие; с храбрия заек; с инатото магаре, което иска да се отърве от сянката си; с жаби, прасета и всякакви пъстри герои. Понякога краят на историите предизвиква усмивка, друг път те се развиват като басня с „поука“, а трети пък писателят завършва с въпрос към своите малки читатели, което е добър повод децата да отприщят въображението си и да пофантазират още малко.

„Ние, врабчетата“ е втората детска книга на Йордан Радичков, която е издадена за пръв път през 1968 г. като още на следващата година е отличена с наградата на Съюза на българските писатели. Истинската награда и признание за „Ние, врабчетата“ идват с големия брой преводи на книгата на много чужди езици, множеството й издания в България и няколко поколения читатели, които отрастват с историите за смелите врабци.

            През 1994г. излиза третата детска книга на Йордан Радичков „Малки жабешки истории“. През 1996г. за нея писателят е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен” на Международния съвет на детската книга. В книгата си „Малки жабешки истории“ Радичков разсмива и децата, и родителите. Всеки един от разказите е изпъстрен с нестандартни хрумки, както и с интерпретации на известни приказки, народни вярвания и дори поговорки. Стилът на автора е освежаващо различен, а за въображението му граници няма. Всичко е възможно – воден вампир, който знае само препинателните знаци и не иска нито една буква да научи; жабчета, които помагат на кладенчетата да не са самотни; и земноводни, тръгнали с железопътен вагон из Европа.

Приказните истории на Йордан Радичков, събрани в неговите книги, са весели, присмехулни и мъдри, една феерия от удивление, магия, фантазия, живопис. Бидейки „живописни”, тези творби са предизвикателство за много илюстратори.

 

ТЕМА НА КОНКУРСА: „Из приказния свят на Йордан Радичков” /по приказките и разказите включени в сборниците „Шарена черга“, „Ние, врабчетата“ и „Малки жабешки истории“/. За участниците от чужбина се предоставят преводи на творби от посочените книги: на сръбски език – разказите: „Жабата, която твърдеше, че е омагьосана царска дъщеря“, „Сигурно има конска муха“, „За какво се карат жабите“, „Яйцето“ и „Драги ми господине“]; на немски език приказните истории: „Желязното момче“ [Der Eiserne Junge], „Ние, врабчетата“ [Wir Spatzen], „Разбойникът“ [Der Rδuber], „Магарето и неговата сянка“ [Des Esels Schatten] ,„За да имаш приятели“ [Wie man Freunde dewinnt] , „За какво се карат жабите“ [Worόber die Frφsche streiten]; на английски език  „Желязното момче“ [The Iron boy], „Ние, врабчетата“ [We Sparrows]

Книгата „Ние, врабчетата“ е преведена и на словашки и чешки език. Преведеният текст може да се намери в книгите: My vrabcata /Transl. Maria Topolska. Ill. Bozena Plochanova. – Bratislava : Mlade leta, 1973. – 100 p./, MY vrabcaci /Prel. Hana Reinerova. Illustr. Iordan Radichkov. – Praha : ROH, 1973. – 111 p./

- ЦЕЛИ НА КОНКУРСА:

1. Представяне и популяризиране на творчеството за деца на Йордан Радичков - сред млади илюстратори от България в чужбина.

2. Нов художествен прочит на произведенията за деца на Йордан Радичков

3. Разширяване на възможностите за изява на участниците в конкурса.

4. Създаване на контакти и сътрудничество между млади илюстратори от България и други страни.

4. Илюстрациите да станат основа за преводи и издаване на произведенията за деца на Йордан Радичков в страните, от които са участниците в конкурса. 

 

УЧАСТНИЦИ: Студенти по илюстрация или сродни специалности в художествени академии в България и други европейски страни.

 

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КОНКУРСНИТЕ РАБОТИ:

-  Всеки участник може да представи до 3 творби (по произведение по избор);

- Илюстрациите се представят във формат 35/50 см. (хоризонтални или вертикални композиции);

- Техника – допускат се всички рисунъчни техники – акварел, темпера, гваш, акрил, графитни моливи, цветни тушове и мастила, дигитални изображения, колаж и др., без маслени бои;

- Материали – творбите трябва да бъдат изпълнени на картон с грамаж 220 – 300 гр., каширан картон или съответни принтове с резолюция 225 – 300 dpi.;

- Към всяка илюстрация на отделен лист да бъдат отпечатани следните данни на участника: Име и фамилия, държава, адрес, възраст, е-mail и тел. за контакти, наименование на илюстрацията, по кое произведение е, наименование на висшето учебно заведение и специалността, в която следва участникът;

- Участниците от България изпращат творбите си в оригинал или в съответни принтове и в електронен формат (Tagged Image File Format - *.tiff) на е-mail:  rpetrova.bulgaria@gmail.com

- Поради затрудненията при изпращане на оригинални творби, участниците от чужбина изпращат творбите си само в електронен формат (Tagged Image File Format - *.tiff) на е-mail:  rpetrova.bulgaria@gmail.com

 

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ:

- Съответствие на илюстрацията на литературния текст;

- Оригинално и талантливо пресъздаване на текста;

- Художествени постижения.

 

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ: 10 април 2024г. /важи датата на изпращане/. Оригиналните работи да бъдат изпратени по куриер /или по пощата.

До 10 април 2024г. творбите на всички участници, придружени от посочените в изискванията данни, да бъдат изпратени и в електронен формат (Tagged Image File Format - *.tiff) на е-mail:  rpetrova.bulgaria@gmail.com. 

 

АДРЕС ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ /оригинали/:

РБългария, гр.Сливен

ул. ”Никола Карев” 1

РБ ”Сава Доброплодни”

ЗА КОНКУРСА „ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА ЙОРДАН РАДИЧКОВ”

Росица Петрова-Василева /тел.+359886090712/

 

ЖУРИ: Журито ще бъде съставено от известни български илюстратори с председател проф. Виктор Паунов /НХА- София/.

 

ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ: Наградените участници ще бъдат уведомени от организаторите със съобщение на посочените от тях е-mail. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Националния фестивал на детската книга (http://childbookfest.iradeum.com и на http://reglibsliven.iradeum.com).

Творбите на участниците не се връщат. Те ще бъдат включени в изложба ”Из приказния свят на Йордан Радичков”, която ще бъде открита на 8 май 2024г., в гр. Сливен, в рамките на програмата на XXVI Национален фестивал на детската книга-Сливен, 2024г.

Изложбата ще бъде представена и в други страни.

 

НАГРАДИ:

- I награда - грамота, пластика, парична награда от 900 лв.

- II награда - грамота, парична награда от 700 лв.

- III награда - грамота, парична награда от 600 лв.

- Поощрения: грамоти, предметни награди

 

Начало на страницата