Начало

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС  НА ТЕМА:   “Какво ми разказа вятърът”

ДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕАТРАЛНИ КУКЛИ НА ЛЮБИМИ ЛИТЕРАТУРНИ ГЕРОИ

МЕЖДУНАРОДЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕМА: „ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА БОРИС АПРИЛОВ”

Организаторите на XXIII Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в гр. Сливен
от
11 до 13 май 2021г.

 

 ОБЯВЯВАТ

 

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС  НА ТЕМА:

 

Какво ми разказа вятърът

 

В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 18 години. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби /разказ, приказка, стихотворение/ специално създадени за конкурса. Творбите да са с обем до 5 стандартни компютърни страници /60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница/ и да бъдат изпратени на e-mail или в печатен вид.

Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на XXIII Национален фестивал на детската книга.

Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена на участника, възраст (навършени години), училище, адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на e-mail: reglibsliven@iradeum.com  или  на адрес:

8800 гр. Сливен

ул. “Никола Карев” № 1

Регионална библиотека “Сава Доброплодни”

/за литературния конкурс/

 тел. за справки: 044/62 24 41; 62 39 70

 КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ: 22.03.2021г.

Начало на страницата

Организаторите на XXIII Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в гр. Сливен
от
11 до 13 май 2021г.

 

ОБЯВЯВАТ

 

ДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС

ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕАТРАЛНИ КУКЛИ

НА ЛЮБИМИ ЛИТЕРАТУРНИ ГЕРОИ

 

Скъпи деца,

Куклата е магическа вещ, която винаги може да ни пренесе в света на фантазиите и игрите. Обръщаме се към вас с едно страхотно предложение. Изберете ваш любим литературен герой и изработете негова театрална кукла. След това изпратете своите кукли (с обозначени: трите имена, възраст - навършени години, училище, адрес, телефон и e-mail за контакти) на адрес:

8800 гр. Сливен

ул. “Никола Карев” № 1

Регионална библиотека “Сава Доброплодни”

ЗА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕАТРАЛНИ КУКЛИ

         В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години. Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35см.

         Компетентно жури ще оцени вашите творби. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в рамките на програмата на XXIII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021г. На специална церемония ще бъдат връчени наградите на отличените участници.

         Куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любимите литературни герои уреден в РБ „Сава Доброплодни” - Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават, както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели.

         Успех!

 

За повече информация: тел.044/62 53 97 ; 62 24 41; GSM 0886090712

e-mail: reglibsliven@iradeum.com

 

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА КУКЛИТЕ: 05.04.2021г.

 

Начало на страницата

 

МЕЖДУНАРОДЕН СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ НА ТЕМА:

„ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА БОРИС АПРИЛОВ”

 

СТАТУТ

 

Конкурсът се организира в рамките на програмата на XXIII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 11-13 май 2021г. от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация-Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. Посвещава се на 100г. от рождението на големия български писател, хуморист,  драматург, сценарист на филми и автор на книги за деца Борис Априлов (21 март 1921– 10 април 1995).

Борис Априлов /литературен псевдоним на Атанас Василев Джавков/ е определян като „писател на всички възрасти”. Но в голяма част от творбите му – разкази, повести, новели, сценарии, пиеси, приказки,  освен значими проблеми, важни социални и нравствено-философски идеи, присъства и детският свят, гледната точка на детето. За него проникването в детското съзнание, „вживяването” в невръстната психика е нещо като начин на съществуване. Затова и творчеството му за деца е любимо за поколения български деца и е получило признание и в чужбина. За цялостното си литературно творчество е удостоен с националната награда „Петко Рачов Славейков” на Министерство на образованието/1993/.

Особено популярна в творчеството на Б. Априлов за деца е поредицата от приказни повести с общо заглавие „Приключенията на Лиско...”, които се определят като „образци на съвременната приказка” и без съмнение са едно от най-значителните постижения на българската детска литература от втората половина на миналия век. Още появата на първата книга от този цикъл става важен знак за търсенето на нови духовни пространства. Като стъпва върху традициите на класическата приказка – народна и литературна, писателят отива далеч в обновяването на жанра и извеждането му до една интелектуално извисена хуманистична концепция.

Приказните истории на Борис Априлов са феерия от смях, игра, удивление, фантазия, живопис. Бидейки „живописни” тези творби са предизвикателство за много илюстратори.

 

ТЕМА НА КОНКУРСА: „Из приказния свят на Борис Априлов” /по повестите от поредицата „Приключенията на Лиско...” – „Приключенията на Лиско в гората”, „Приключенията на Лиско по море” и повестта „Шестте пингвинчета”, които са най-популярни в страната и чужбина, претърпели редица издания /, За участниците от чужбина се предоставя текста на повестта „Шестте пингвинчета” в превод на английски и немски език и „Приключенията на Лиско по море” на немски език.

 

ЦЕЛИ НА КОНКУРСА:

1. Представяне и популяризиране на творчеството за деца на Борис Априлов - сред млади илюстратори от България в чужбина.

2. Нов художествен прочит на произведенията за деца на Борис Априлов.

3. Разширяване на възможностите за изява на участниците в конкурса.

4. Създаване на контакти и сътрудничество между млади илюстратори от България и други страни..

4. Илюстрациите да станат основа за преводи и издаване на произведенията за деца на Борис Априлов в страните, от които са участниците в конкурса. 

 

УЧАСТНИЦИ: Студенти по илюстрация или сродни специалности в художествени академии в България и други европейски страни.

 

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КОНКУРСНИТЕ РАБОТИ:

-  всеки участник може да представи до 3 творби (по произведение по избор).

- илюстрациите се представят във формат 35/50 см. (хоризонтални или вертикални композиции).

- техника – допускат се всички рисунъчни техники – акварел, темпера, гваш, акрил, графитни моливи, цветни тушове и мастила, дигитални изображения, колаж и др, без маслени бои.

- материали – творбите трябва да бъдат изпълнени на картон с грамаж 220 – 300 гр., каширан картон или съответни принтове с резолюция 225 – 300 dpi.

- към всяка илюстрация на отделен лист да бъдат отпечатани следните данни на участника: Име и фамилия, адрес, възраст, е-mail и тел., наименование на илюстрацията, от кое произведение е /включително и от коя глава/, наименование на висшето учебно заведение и специалността, в която следва участникът.

  

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ:

- съответствие на илюстрацията на литературния текст;

- оригинално и талантливо пресъздаване на текста;

- художествени постижения.

 

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ: 2 април 2021г. /важи датата на пощенското клеймо/. Оригиналните работи да бъдат изпратени по куриер /или по пощата.

За улесняване на работата на журито до 2 април 2021г. творбите на участниците, придружени от посочените в изискванията данни да бъдат изпратени и в електронен формат (Tagged Image File Format - *.tiff) на е-mail:  rpetrova.bulgaria@gmail.com. 

  

АДРЕС ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ:

РБългария, гр.Сливен

ул. ”Никола Карев” 1

РБ ”Сава Доброплодни”

ЗА КОНКУРСА „ИЗ ПРИКАЗНИЯ СВЯТ НА БОРИС АПРИЛОВ”

Росица Петрова-Василева /тел.+359886090712/

 

ЖУРИ: Журито ще бъде съставено от известни български илюстратори с председател проф. Виктор Паунов /НХА- София/.

 

ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ: Наградените участници ще бъдат уведомени от организаторите със съобщение на посочените от тях е-mail. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Националния фестивал на детската книга (http://childbookfest.iradeum.com)

Творбите на участниците не се връщат. Те ще бъдат включени в изложба ”Из приказния свят на Борис Априлов”, която ще бъде открита на 11 май 2021г., в гр.Сливен, в рамките на програмата на XXIII Национален фестивал на детската книга-Сливен, 2021г. Ако датите за провеждане на фестивала се променят поради ограничения свързани с разпространението на коронавируса, участниците ще бъдат уведомени за новите дати за откриване на изложбата и награждаване на отличените участници.

Изложбата ще бъде представена и в други страни.

 

НАГРАДИ:

- I награда - грамота, пластика, парична награда от 650 лв.

- II награда - грамота, парична награда от 450 лв.

- III награда - грамота, парична награда от 350 лв.

- Поощрения: грамота, предметни награди

 

За всички отличени участници от България и чужбина  организаторите поемат пътни разходи, дневни разходи и нощувки в хотел на 10, 11 и 12 май 2021г. и включване в проявите на XXIII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021г.

 

За контакти: тел.044/622441; 0886090712;

e-mail: rpetrova.bulgaria@gmail.com

Начало на страницата