Начало

НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

Провежда се ежегодно през м.май от 1999г. Организира се от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" Сливен с подкрепата на Министерство на културата, Национален център за книга към Министерството на културата, Община Сливен, Областна управа - Сливен, Агенцията за българите в чужбина, Ротари клуб - Сливен, издателства и др.

Гости на Фестивала са автори, издатели, книгоразпространители, библиотечни специалисти от България и др.страни, педагози, психолози, представители на българските общности от чужбина и много деца.

Националният фестивал на детската книга е уникално явление в културния живот на страната. Целта на организаторите е да се даде възможност на всички участници в процеса на създаването и разпространението на детската книга, както от България така и от други страни, да се срещат ежегодно и да обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, да очертават проблемите, които стоят пред тях, да набелязват пътища за засилване на интереса на децата към книгата и четенето, в конкуренция с новите мултимедийни продукти. Не на последно място да се провокира въображението и творчеството на децата.

Всяка година в програмата на фестивала се включват: базари на книги, представяне на автори и издателства, кръгли маси по проблемите на детската книга, конкурси, изложби, представления, концерти, карнавални шествия и др.

Ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга се провеждат и литературни конкурси и конкурси за рисунка на различни теми. В тях вземат участие деца и юноши на възраст от 6 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 6-9години, 10-12 години, 13-16 години. Всеки участник има право да представя най-много 2 литературни творби /есе, разказ, приказка, стихотворение, поема, интервю, комикс/ или две рисунки с формат 35х50см /акварел, пастел, темпера/, специално създадени за конкурса. Наградените участници получават грамоти, парични и предметни награди.

От 2004г., в рамките на Фестивала, се връчва и Национална награда Константин Константинов за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров.

От 2002г. организаторите на Националния фестивал на детската книга работят в партньорство с Международния фестивал на изкуствата за деца Змеjeве дечjе игре /Нови Сад, Сърбия/, а от 2005г. и с Андерсеновия фестивал /Сестри Леванте, Италия/.

През м.юни 2000г., за организацията и провеждането на II Националeн фестивал на детската книга, Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен бе отличена с престижната национална награда Христо Г.Данов 2000 за принос в българската книжовна култура, в раздела Представяне на българската книга. През м.юни 2004 г. за целенасочената си работа с деца за популяризиране на детската книга и организацията и провеждането на VI Националeн фестивал на детската книга библиотеката получи медал и грамота на 47 Международен фестивал на изкуствата за деца Змеjeве дечjе игре /Нови сад, Сърбия/.

 

Адрес за контакти:

Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен

ул. Никола Карев № 1

8800 Сливен

Росица Петрова - Василева  - Директор

тел./факс: +359 44 622 441

E-mail:  rpetrova@iradeum.com, reglibsliven@iradeum.com

Web site: http://childbookfest.iradeum.com

 

Национална награда Константин Константинов

 

Начало на страницата